Policija podnijela kaznenu prijavu protiv Keleminca zbog paljenja “Novosti”

0
253
Source/Author: Hina, HND
Source/Photo: Hina

ZAGREB, 14.09.2017. – Ministarstvo unutarnjih poslova podnijelo je kaznenu prijavu protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje, usmjerenog prema srpskoj nacionalnoj manjini, nakon dva slučaja paljenja tjednika “Novosti” ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća (SNV) u središtu Zagreba, priopćeno je iz MUP-a.

Policija je prijavu podnijela nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom “ponašanju i činjenju” stječu “sva bitna obilježja kaznenog djela javnog poticanja na mržnju i nasilje, opisanog u članku 325. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, usmjerenog prema određenoj skupini, u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini”.

Nakon drugog slučaja paljenja “Novosti”, u utorak 12. rujna, policija je izvijestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca. “Novosti” je ispred sjedništa SNV-a zapalio i 2. rujna, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

Na prosvjedu koji je u utorak okupio desetak članova A-HSP-a Keleminec je optužio “Novosti” da šire mržnju, a njihove naslovnice poput “Lijepa naša lijepo gori” i “Žarimo i palimo” nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv SNV-a zbog poticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine financirati “Novosti” s 3,2 milijuna kuna godišnje jer to nisu novosti srpske manjine, nego “feralovaca” koji su uvijek bili protiv Hrvatske.