Policija i Tužilaštvo ugrozili privatnost novinara Vladimira Otaševića

0
317
Source/Author: SMCG
Source/Photo: SMCG

PODGORICA, 15.09.2017. – Sindikat medija Crne Gore razočaran je postupkom Uprave policije i Tužilaštva, koji su oduzeli mobilni telefon od kolege Vladimira Otaševića, kome je nedavno prijetio smrću brat premijera Duška Markovića, Velizar Marković.

Razumljivo je da je njima bio potreban snimak telefonskog razgovora, ali ne i zašto su odlučili da mu oduzmu telefon koji, osim tog snimka, sadrži i niz drugih privatnih i poslovnih podataka, koji su mu potrebni za rad.

Policija i Tužilaštvo su na taj način došli u posjed svih njegovih e-mail i drugih naloga, dokumenata koje je razmjenjivao sa sagovornicima, privatne prepiske i fotografija. Smatramo da je to bespotrebno zadiranje u privatnost kolege Otaševića, koje ne ide nikako u pravcu rasvjetljavanja incidenta koji je izazvao Marković.

Autentičnost snimka ne dovodi u pitanje ni Velizar, ali ni predsjednik Vlade, Duško Marković, pa samim tim još više iznenađuje postupak Uprave policije i Tužilaštva, koji žele forenzički da vještače snimak. Oni na ovaj način, umjesto da pomažu kolegi Otaševiću, izlažu ga dodatnim neprijatnostima.

Podsjetimo, brat premijera Duška Markovića, Velizar Marković uputio je u prijetnje smrću novinaru Dana, Vladimiru Otaševiću. Marković je u telefonskom razgovoru Otaševiću, uz brojne najprimitivnije i najvulgarnije psovke, kazao i “ako ćete se na moja leđa j**at ovamo politički i shvatat neke stvari, nemojte se onda zapitat zašto je neko nekoga ubio. Je li ti jasno?”

Apelujemo na predstavnike Uprave policije da još jednom razmotre svoju odluku i da što prije kolegi Otaševiću vrate telefon, koji mu je i sredstvo za rad, a od Tužilaštva očekujemo da što prije obavijeste javnost o ishodu postupka koji vode.