Poziv za saslušanje trojici osumnjičenih za napad na novinarku Danasa

0
329
Source/Author: Danas

BEOGRAD, 16.01.2018. – Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu uputilo je pozive za saslušanje tri lica za koja se sumnja da su napala novinarku lista Danas, Lidiju Valtner, a čiji je identitet ranije utvrdilo Tužilaštvo.

Tužilaštvo je usvojilo prigovor Lidije Valtner na odbacivanje krivične prijave zbog napada na nju na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđeno je Insajderu u ovom tužilaštvu. Lica koja će biti saslušana u februaru ove godine su Slobodan Stojković, Filip Gojković i Marko Vukičević. Ova imena ranije je objavio list Danas, pozivajući se na dokument dobijen iz Prvog osnovnog tužilaštva.

Insajder podseća da je tokom inauguracije predsednika u maju ove godine na nekoliko lokacija kod Skupštine Srbije nepoznati ljudi napali su i pretili novinarima i fotoreporterima. Neke novinare su čak krupni mladići, kako se videlo i na fotografijama koje su naknadno objavljene, silom udaljili sa skupa.

 

Dan nakon što su skoro svi mediji preneli informacije o napadima, Prvo osnovno tužilaštvo pokrenulo je objedinjeni postupak zbog napada na novinare tokom inauguracije.

Šest meseci posle toga, isto tužilaštvo odlučilo je da ovaj postupak obustavi pošto je, kako su saopštili, na osnovu izjava „građana svedoka“ utvrđeno da su „izvođenjem“ pojedinih novinara iz mase sprečeni mnogo veći incidenti i „linč“.

Pojedini napadnuti novinari, među kojima je i Lidija Valtner, uputili su prigovor Višem javnom tužilaštvu, koje je krajem prošle godine, naložilo prvom tužilaštvu da ponovo razmotri slučaj napada na novinare na inauguraciji.