Press Emblem Campaign: Od siječnja ove godine ubijeno 68 novinara u 20 zemalja

0
735
Source/Author: pressemblem.ch
Source/Photo: pressemblem.ch

ŽENEVA, 29.09.2017. – Od siječnja ove godine ubijeno je 68 novinara i medijskih radnika u 20 zemalja, zabilježio je Press Emblem Campaign (PEC) u novom izvješću o sigurnosti novinara.

PEC ističe da je stanje nešto bolje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je ubijeno 99 novinara, ali upozorava da su brojke i dalje vrlo velike. Nekažnjavanje napada na novinare je najveći problem u zonama sukoba u državama u kojima ne postoje neovisne istrage, kao što su Sirija i Jemen, smatra PEC.

“To pokazuje da međunarodna zajednica mora i dalje na terenu poboljšavati zaštitu novinara, truditi se oko učinkovitijih istraga zločina počinjenih protiv njih i boriti se za oštrije kažnjavanje”, navodi se u izvješću.

PEC je posebno zabrinut zbog pada razine sigurnosti novinara u Meksiku, gdje je od siječnja ove godine ubijeno čak 12 novinara: “Zabrinuti smo i zbog okrutnog ubojstva novinarke Gauri Lankesh početkom rujna u Indiji. Odgovorni za te zločine moraju biti suđeni i kažnjeni”.

Kada je riječ o pritvaranju novinara, PEC ističe da je najgora situacija u Turskoj, gdje se iza rešetaka nalazi 150 novinara. “Ponovo pozivamo turske vlasti da oslobode zatočene novinare i da poštuju međunarodne obaveze imajući u vidu slobodu izražavanja”, stoji u izvješću PEC-a.

Izvor: pressemblem.ch