„Presuda NIN-u može da utiče negativno na slobodu medija“

0
578
Source/Author: [:rs]Cenzolovka, Marija Vučić[:]

BRISEL, 10.01.2017. – Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izjavio je da je zabrinut da bi na slobodu medija u Srbiji mogla negativno da utiče presuda Višeg suda kojom je nedeljnik NIN osuđen zbog teksta o događajima u Savamali, u sporu koji je pokrenuo Nebojša Stefanović.

„Ne treba imati previše zaštitnički odnos prema reputaciji ili izricati pravne lekove ili sankcije koje mogu imati negativni uticaj na slobodu izražavanja i javnu debatu“, navodi komesar i dodaje da kazna za klevetu mora biti srazmerna povredi reputacije.

Praksa srpskog pravosuđa kada je reč o kleveti, zaključuje Muižnieks, mora da bude usklađena sa praksom Evropskog suda, dok političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za nesputanu kritiku i treba da spreče one akcije koje mogu da suzbiju slobodu izražavanja, posebno kod novinara.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu je, nakon samo jednog ročišta, po tužbi ministra policije osudio nedeljnik NIN sa 300.000 dinara zbog teksta „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, uz obrazloženje da su tekstom povređeni ugled i čast Stefanovića.

Ovakvu presudu je medijska zajednica jednoglasno osudila, a NIN je najavio da će se žaliti, i da će, ako treba, ići do Suda u Strazburu.