Prijedlozi o unapređenju izbornog zakonodavstva će u novembru biti upućeni nadležnima

0
331
Source/Author: Klix.ba
Source/Photo: BHN

SARAJEVO, 31.10.2017. – Prijedlozi za unapređenje izbornog zakonodavstva i obaveze medija i novinara u izbornom procesu predstavljeni su na današnjoj konferenciji za medije u EU Info Centru u Sarajevu, a organizatori su poručili da je inicijativa imala za cilj, prevashodno, da stane u zaštitu integriteta građana.

Prijedlozi unapređenja i izmjena Izbornog zakona BiH nastali su kao rezultat rada Konzorcija Udruženje BH novinari i agencije Boram zajedno s Koalicijom “Pod lupom” i aktivnostima u okviru projekta Monitoring medija u izbornom procesu.

Organizatori su poručili da će prijedlozi sredinom novembra biti upućeni Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ali su ujedno izrazili zabrinutost za to da li će političari te prijedloge ozbiljno shvatiti.

Predsjednik strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić upozorio je na važeći Izborni zakon, budući da se zbog njega ne mogu provesti presude Ustavnog suda BiH, presuda u slučaju “Sejdić-Finci”…

“Izborni zakon je ogledalo da li je neka država demokratska ili nije. Izborni zakon BiH je do sada doživio neke izmjene, ali ne i one najznačajnije”, podsjetio je Šehić.

Ističe da je cijela inicijativa glede unapređenja izbornog zakonodavstva pokrenuta jer je organizatorima stalo do zaštite integriteta građana, ali je izrazio zabrinutost da ih političari ne shvataju ozbiljno.

Generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” Borka Rudić istakla je da su prilikom izrade prijedloga za unapređenje i izmjene Izbornog zakona BiH konsultovali cijeli niz relevantnih institucija, među kojima je i Vijeće Evrope.

Također je navela da su preporuke medijma za predizborno izvještavanje napravljene uz pomoć finalnog izvještaja Monitoringa medija u izbornom procesu.

“Od 2010. godine može se govoriti o padu za više od 50 posto izbornih sadržaja u ukupnim medijskim sadržajima. Mediji su gurnuli u kraj predizbornu kampanju u medijskim sadržajima, što predstavlja problem i za građane”, kazala je Rudić, dodavši da se s druge strane potpuno izgubila edukativna uloga medija.

Dodala je da u medijima nije u prvi plan stavljen javni interes, već politički subjekti.

“Prošle godine smo imali najviše pojavljivanja predsjednika stranaka u medijiskim sadržajima, mnogo više nego kandidata na lokalnim izborima. Također je osjetna mala primjetnost kandidatkinja u izbornom sadržaju”, istakla je Rudić.

Pri izvještavanju o izborima identifikovan je također govor mržnje, koji je neprihvatljiv za medije. Primjetan je i nedostatak navođenja izvora informacija, pri čemu su izostala pozivanja na analize nevladinog sektora koje su, smatra Rudić, potrebne da bi se dobila različita perspektiva problema iz različitih izvora.

Zbog utvrđenih problema predstavnici Udruženja BH novinari i Koalicije Pod lupom podržali su prijedloge Interresorne radne grupe za promjenu Izbornog zakona BiH, koje se odnose na poglavlje “mediji u izbornoj kampanji”.

“U tim promjenama se drastičnije zabranjuje diskriminacija i govor mržnje u programima medija. Pojačava se princip jednakosti u besplatnim medijskim predstavljanjima na javnim RTV stanicama. Ubrzava se procedura rješavanja žalbi kod Regulatorne agencije za komunikacije. Obavezno je objavljivanje svih suprotstavljenih stavova bilo u istom programu ili u nizu drugih programa koji predstavljaju cjelinu u obradi odrađene tematike”, istakla je Rudić.

Također, sugerisano je da se zabrani tendenciozno promoviranje interesa jedne političke stranke ili bilo koje grupe i pojedinca kao i prevladavanje jednog mišljenja kada se radi o kontraverznim političkim, privrednim i drugim temama od javnog značaja.