Prof. dr Enes Osmančević: Novinarstvo u BiH manje okrenuto publici, više centrima moći

0
413
Source/Author: BHN
Source/Photo: BHN

Novinarska akademija 2017 na Boračkom jezeru

Boračko jezero, 16.07.2017. – “Malo je onih redakcija u Bosni i Hercegovini koje mogu izaći u susret publici a ne centrina moći”, rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli prof.dr Enes Osmančević, te dodao kako je razlog takvom stanju u medijima “izostanak profesionalizacije i standardizacije novinarske profesije”.

Profesor Osmančević govorio je u svojstvu predavača na Novinarskoj akademiji na Boračkom jezeru, o temi samoregulacije i izvještavanja u postkonfliktnim društvima. “Redakcije govore u ime publike bez da provedu bilo kakvo relevantno istraživanje”, ocjenjuje profesor i dodaje kako bi alternativu postojećem stanju novinarske profesije mogli ponuditi “online portali koji djeluju iz slobodnije pozicije”.

Doc.dr Mirza Mehmedović

Polaznici i polaznice Novinarske akademije 2017 danas su se bavili i analizom medijskih sadržaja primjenom odredbi Kodeksa za štampu i online medije u BiH, a uz mentorstvo prof.dr. Enesa Osmančevića i doc.dr. Mirze Mehmedovića sa Filozofstkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Zlatica Gruhonjić, udruženje Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP)

Predavanje je održala i predsjednica Udruženja Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) Zlatica Gruhonjić, koja je govorila o tranzicijskoj pravdi u BiH i njenim ključnim vrijednostima. “Jedan od stubova tranzicijske pravde je formiranje komisije za utvrđivanje
istine”, poručila je Gruhonjić.

Sudionicima je prikazan dokumentarni film autorica Maje Leđenac i Željke Mihaljević “Apostoli dobra”, koji je dio serijala filmova “Živjeti zajedno”, posvećenog građanskoj hrabrosti pojedinaca i njihovim djelima u toku proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Drugi modul Novinarske Akademije 2017 posvećen temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH” okupio je studente/ice, novinare/ke i urednike/ce iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Bileće, Zenice, Sokoca, Brčkog, Gračanice, Kalesije, Čelinca, Jablanice, Velike Kladuše, Žepča, Iljaša i Vogošće i održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.