Regionalna platforma: Hitno sankcionisati napadače Mirjane Mirčevske Jovanović

0
321
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara
Source/Photo: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara
SKOPLJE, 24.01.2019 – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koju predstavlja više od 8,000 članova, oštro osuđuje fizički napad na novinarku Mirjanu Mirčevsku Jovanović. Napali su je pripadnici privatne zaštitarske agencije “Nikob”, dok je izvještavala sa slavlja “Vodići” u Skoplju, koje je organizovala Makedonska pravoslavna crkva.
Udruženje novinara Makedonije reagovalo je i urgiralo prema Ministartsvu unutrašnjih poslova da hitno provede istragu o incidentu, identifikuje napadače, te da podnese krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu u Skoplju, na temelju koje treba pokrenuti odgovarajući postupak.
Kako navodi predsjednik Udruženja novinara Makedonije, Mladen Chadikovski: “U ovom slučaju , Makedonska pravoslavna crvka snosila je  najveći dio odgovornosti, trebalo je da osiguraju okruženje za izvještavanje novinara, kako bi oni bili u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoje novinarske zadatke. U ovom incidentu, za povrede koje je pretrpila kolegica Jovanović, napadač nije jedini odgovoran, već i organizatori..”
Regionalna paltforma podržava zahtjev, koje je Udruženje novinara Makedonije uputilo relevantnim insititucijama Republike Mekedonije, da ovom slučaju daju prioritetan status.  Pozivamo ih da hitno provedu detaljnu istragu, sankcionišu počinitelje i dokažu predanost osiguravanju sigurnog radnog okruženja za novinare.
Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju, i prava svih građana.
Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 24.01.2019
Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije