Regionalna platforma: Neophodno je utvrditi ko je i po čijem nalogu pucao na Oliveru Lakić

0
367
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara
Source/Photo: www.vijesti.me

PODGORICA, 09.05.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje brutalni napad na novinarku lista “Vijesti” iz Podgorice Oliveru Lakić, koja je pucnjem iz vatrenog oružja sinoć ranjena u nogu, ispred zgrade u kojoj živi.

Iz Vijesti je objašnjeno da je Lakić rekla da joj je jedan muškarac prišao kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj živi i pucao joj u nogu, a da je vidjela još dva muškarca kako bježe. Metak je prošao ispod desne potkoljenice i Lakić je van životne opasnosti.

Olivera Lakić je crnogorska novinarka koja je doživjela najviše napada i prijetnji. Ispred zgrade u kojoj živi je pretučena i u martu 2012. godine. Takođe, dva puta joj je prijećeno godinu ranije 2011, zbog serije tekstova o navodno nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta. I 2014. godine je dobila  prijetnje od osoba bliskih čovjeku koji ju je napao 2012. Crnogorsko užilaštvo je procesuiralo većinu lica koja su prijetila Lakić ali nikada nije istraženo ko je bio nalogodavac prijetnji i napada. Takođe, nisu uvjerljivo istražene ni njene tvrdnje o švercu cigareta.

„Od rješavanja ovog slučaja zavisit će budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Ako i ovaj slučaj ostane neriješen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima odbrane svog života i profesionalnog integriteta“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović i zaključila da „država Crna Gora ne smije biti sinonim za mjesto gdje se na slobodnu riječ ide mecima.“

Napad na Lakić je već treći slučaj napada i prijetnji novinarima u Crnoj Gori u 2018. godini a čak deseti od početka 2017. godine. Velika većina najtežih slučajeva napada na novinare nisu rasvijetljeni, a niko u policiji i tužilaštvu nije snosio odgovornost zbog toga.

Regionalna platforma traži od predstavnika nadležnih institucija u Crnoj Gori, koji su već osudili napad na Lakić, da pođu korak dalje i konačno pronađu počinioce ali i, što je još važnije, nalogodavce ovog gnusnog napada.

Napadi i prijetnje novinarima su direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 09.05.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije