Regionalna platforma oštro osuđuje divljački napad na novinara Hrvoja Bajlu

0
67

ZADAR, 28.06.2018. – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja predstavlja više o 8000 članova, oštro osuđuje divljački napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadarske vijesti i dopisnika Indexa.hr i tjednika Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio način na koji se vodi grad Zadar i koji dokumentira veze zadarskih političkih, sportskih i pravosudnih krugova napadnut je 24. lipnja 2018. uvečer na parkiralištu u Zadru. Napao ga je bivši igrač NK Zadar, a sada biznismen Jakov Surać.

Prema riječima Hrvoja Bajla fizičkom napadu prethodilo je vrijeđanja. Napadač je vikao da radi za „četnički Index.hr i „sranje od Nacionala“ te mu prijetio da će mu „odrubiti glavu“ ako nastavi pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u. Vrijeđanje je nastavljeno udarcima u glavu i tijelo, Bajlo je bačen na tlo i vjerojatno izgubio svijest. U Hitnoj službi Zadarske bolnice mu je dijagnosticiran prijelom desne ruke te niz povreda glave i tijela. Ozljede su okvalificirane kao teške.

Bajlo je i prethodnih godina doživljavao prijetnje i vrijeđanja zbog svog beskompromisnog rada u novinarstvu. Premda su sve prijetnje prijavljene, policija nije riješila ni jedan slučaj.

26. lipnja Jakov Surać pušten je iz pritvora na Županijskom sudu u Zadru. Sudsku odluku je potpisao Hrvoje Visković, istražni sudac na slučaju. Izjavio je da su uvjeti za zadržavanje u pritvoru „sumnja da će se djelo ponoviti“. Ipak je odlučio primijeniti blažu mjeru – zabranu prilaska. Sudac Visković je za hrvatsku izvještajnu agenciju HINU izjavio da „prema njegovom mišljenju ne postoji opasnost od ponavljanja djela.“.

Platforma poziva na odlučnu akciju policiju i pravosudne institucije. Poziva i visoke dužnosnike vlasti da jasno osude prijetnje i napade na novinare. Šutnjom i racionalizacijom visoke državne institucije jasno zauzimaju stranu napadača na novinare, a protiv temeljnih novinarskih prava i slobode govora tako potičući atmosferu straha i nasilja u društvu.
Napad i prijetnje upućene novinarima su izravni napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 28. lipnja 2018.

Udruženje BH novinara
Sindikat novinara Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Neovisno udruženje novinara Srbije