Regionalna Platforma oštro osuđuje poziv na likvidaciju novinara Hassana Haidara Diaba

0
320
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

ZAGREB, 30.06.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje uvrede i napade upućene Hassanu Haidaru Diabu, novinaru hrvatskog dnevnog lista Večernji list, nakon objave članka o islamskim radikalistima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze na ratišta Iraka i Sirije.

Kolega Diab je izveštavao o ratovima na srednjem istoku – u Iraku, Siriji i Libiji – zbog čega je konstantno bio vređan i diskreditovan. Pretnje su kulminirale početkom juna, kada je objavio dokument sa imenima džihadista koji su iz BiH, Kosova i Srbije otišli na ratišta u Siriji i Iraku.

S uvredama i pretnjama, koje su uključivale i pretnje smrću na društvenim mrežama, već nekoliko dana pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine otvoreno pozivaju na likvidaciju novinara Hassana Haidaria Diaba.

U pismima, koja će biti poslata svim relevantnim institucijama u BiH, Platforma zahteva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi s ovim slučajem kao i ostalim slučajevima kršenja prava novinara, te sprečavanje svih vrsta nasilja protiv novinara. Od institucija se takođe traži da javnosti upute jasnu poruku o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“. Takođe, pretnje novinaru Hassanu Haidaru Diabu će biti prijavljene i Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani. U 2017. prijavljeno je 6 (šest) napada na novinare u Republici Hrvatskoj.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara podržava Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njihove napore u zaštiti novinara Hassana Haidaria Diaba. Platforma takođe poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj uticaj i potaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije