Regionalna Platforma oštro osuđuje poziv na likvidaciju novinara Hassana Haidara Diaba

0
297
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

ZAGREB, 30.06.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje uvrede i napade upućene Hassanu Haidaru Diabu, novinaru hrvatskog dnevnog lista Večernji list, nakon objave članka o islamskim radikalistima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze na ratišta Iraka i Sirije.

 

Kolega Diab je izvještavao o ratovima na srednjem istoku – u Iraku, Siriji i Libiji – zbog čega je konstantno bio vrijeđan i diskreditiran. Prijetnje su kulminirale početkom lipnja, kada je objavio dokument s imenima džihadista koji su iz BiH, Kosova i Srbije otišli na ratišta u Siriji i Iraku.

S uvredama i prijetnjama, koje su uključivale i prijetnje smrću na društvenim mrežama, već nekoliko dana pojedini mediji iz Bosne i Hercegovine otvoreno pozivaju na likvidaciju novinara Hassana Haidaria Diaba.

U pismima, koja će biti poslana svim relevantnim institucijama u BiH, Platforma zahtijeva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi s ovim slučajem kao i ostalim slučajevima kršenja prava novinara, te sprječavanje svih vrsta nasilja protiv novinara. Od institucija se također traži da javnosti upute jasnu poruku o napadima na novinare kao „društveno neprihvatljivom ponašanju“. Također, prijetnje novinaru Hassanu Haidaru Diabu će biti prijavljene i Platformi Vijeća Europe za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani. U 2017. prijavljeno je 6 (šest) napada na novinare u Republici Hrvatskoj.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržava Hrvatsko novinarsko društvo ( HND) i njihove napore u zaštiti novinara Hassana Haidaria Diaba. Platforma također poziva međunarodne organizacije koje se bave slobodom štampe i pravima novinara da iskoriste svoj utjecaj i potaknu vlasti da istraže ovaj i ostale slučajeve kršenja novinarskih prava.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije