Regionalna Platforma pozdravlja hapšenje napadača na Sadikovića: Policija pokazala učinkovitost

0
271
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

PODGORICA; 05.04.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8000 članova, pozdravlja učinkovitu reakciju Uprave policije Crne Gore, koja je identificirala i privela dvojicu osumnjičenih za podmetanje eksplozivne naprave na automobil u blizini kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

Incident se dogodio 1. aprila oko ponoći kad su, kako se pretpostavlja, Ilhan i Hilmo Pepić iz Rožaja bacili eksplozivnu napravu pod automobil koji je bio parkiran ispred Sadikovićeve kuće, a koji ne pripada novinaru ni njegovoj obitelji. Motiv za napad je, kako je priopćeno iz Uprave policije, prilog o muzeju Pepića u Rožajama, koji je Sadiković emitirao u svojoj emisiji „Bez granica“ na Televiziji Vijesti.

„Pozdravljamo akciju policije i to što je Tužilaštvo Pepićima odredilo pritvor od 30 dana, ali ujedno podsjećamo da upravo te dvije institucije nisu poduzele ništa kada je Sadiković više puta, od prosinca 2017. godine, kada je taj prilog emitiran, prijavljivao brojne prijetnje koje je dobivao na razne načine. Da su tada bili efikasniji, do podmetanja eksploziva vjerojatno ne bi ni došlo. Slučaj je također pokazao da su pripadnici Uprave policije učinkoviti kad hoće otkriti i napadače i motiv, što se nije dogodilo u brojnim prethodnim slučajevima napada na novinare koji su ostali neriješeni“, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionalna platforma osuđuje svaki napad na novinare zbog posla koji obavljaju i podsjeća da su napadi i prijetnje novinarima izravan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Od početka 2018. godine, Sindikat medija Crne Gore je zabilježio dva napada na novinare, od čega je jedan bio slučaj prijetnje novinaru, a drugi uništenjem imovine.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije