Regionalna platforma: Zahtijevamo brz odgovor srpskih institucija o slučaju tjednika Vranjske

0
287
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

VRANJE, 21.09.2017. –  Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska na lokalni srbijanski tjednik Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i osnivača lista Vukašina Obradovića.

Nakon 23 godine rada i kritičkog praćenja lokalnih problema na jugu Srbije Vranjske novine su ugašene zbog stalnih ekonomskih i političkih pritisaka.

Jučer se u otvorenom pismu Obradović obratio relevantnim institucijama i javnosti tražeći odgovore u vezi sa Vranjskim: „Od osnivanja novine su poslovale u skladu sa zakonom, transparentno. U svom poslovanju nisu imale značajnije oscilacije, redovno podmiruju sve porezne obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač. U prethodnim slučajevima kontrole državnih institucija Vranjske su poštovale njihove odluke i postupale po donesenim rješenjima.“

Nejasno je zašto bi poslovni subjekt s takvim poslovanjem zaslužio tako intenzivnu i uznemiravajuću financijsku kontrolu koja je u rujnu trajala više od dva tjedna u prostorijama Vranjskih.

Zahtijevamo od institucija da odmah reagiraju na Obradovićevo pismo i tehnička pitanja koja je postavio iznesu na pravoj adresi.

Prekjučer je delegacija novinara iz regije posjetila Obradovića u Vranju kako bi izrazila solidarnost. Iako je to razumljivo u ovom specifičnom kontekstu, štrajk glađu ne bi trebao biti metoda borbe za slobodu medija zbog previsoke cijene koju bi time platio jedan izuzetno ugledan novinar u ime svojih kolega. Građanski prosvjed koji je održan istog dana ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije i šalje poruku institucijama u Srbiji da su kritički mediji važni za društvo i da bi Vlada trebala poticati i jamčiti uvjete za njihov nesmetan i slobodan rad.

Regionalna mreža će informirati sve relevantne regionalne i europske institucije o ovom slučaju kako bi zatražila njihovu podršku i nastavit će pratiti događaje u vezi Vranjskih dok se problem ne riješi.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije