Reporteri bez granica osudili napade na novinare

0
424
Source/Author: FoNet

PARIZ, 02.06.2017. – Organizacija Reporteri bez granica je danas osudila napade simpatizera vlade na novinare u centru Beograda, “dok je policija gledala, ne intervenišući”, tokom polaganja zakletve novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Navodi se da su novinarku lista Danas Lidiju Valtner dvojica aktivista napala dok je telefonom snimala sukob između pristalica Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) i njegovih protivnika. Dvojica muškaraca su pokušala da otmu telefon Lidiji Valtner, a zatim su je, pošto je pokušala da se odbrani, odneli u obližnji park, tvrdi se u saopštenju. Lidija Valtner je izjavila da su dvojica policajaca u civilu posmatrala napad, ali joj nisu pružili pomoć.

U saopštenju se dodaje da su novinari Vajsa, Radio Beograda, Cenzolovke i Insajdera silom sprečavani da izveštavaju. Osuđujemo zastrašivanje i napade članova SNS na novinare. Upotreba takvih metoda protiv medija nije dostojna zemlje koja želi da se pridruži Evropskoj uniji, poručili su Reporteri bez granica.

Ta organizacija je, među 180 zemalja, svrstala Srbiju na 66. mesto Svetskog indeksa slobode medija.