Rističević tužio Danicu Popović zbog kolumne u NIN-u

0
376
Source/Author: Beta
Source/Photo: Foto: Medija Centar Beograd

BEOGRAD, 02.06.2017. – Narodni poslanik Marijan Rističević tužio je Višem sudu u Beogradu profesorku Ekonomskog fakulteta i kolumnistkinju NIN-a Danicu Popović, glavnog urednika NIN-a Milana Ćulibrka i izdavača Ringier Aksel Springer za povredu časti i ugleda i zatražio odštetu od 300.000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je Rističević tužbu predao 18. maja zbog teksta “Rističevića za ombudsmana”, objavljenog u NIN-u 22. decembra prošle godine. Kao tuženi u tom predmetu navedeni su i izdavač NIN-a Ringier Aksel Springer, glavni urednik Milan Ćulibrk i odgovorni urednik Nikola Tomić.

Rističević smatra da je u tekstu predstavljen u “krajnje uvredljivom tonu, punom sarkazma i cinizma, sa tvrdnjom da je umešan u ‘nerešenu aferu’, te da je vlasnik firmi u kojima je završio kukuruz iz državnih rezervi”.

“Pomenuti tekst obiluje gomilom laži, najgrubljih uvreda, kleveta, konstrukcija, insinuacija, podmetanja i neistina, te ne može predstavljati ozbiljno i objektivno novinarstvo, odnosno autorski tekst. Sloboda izražavanja kao sastavni deo slobode medija nije apsolutno pravo”, navodi se u tužbi koju je potpisao advokat Goran Ž. Radovanović.

Rističevićev advokat zaključuje u tužbi “da se radi o organizovanoj harangi i progonu tužioca, (u istom periodu izlaze tekstovi slične sadržine u Blicu, Kuriru i Alo) samo zato što se verovatno zamerio nekome, ili nije iste političke orijentacije…”, navodi UNS.

Navedeno je da je kod Rističevića, zbog “grubog i kontinuiranog objavljivanja neistinitih informacija”, došlo do promene ponašanja, u vidu nezadovoljstva i ozlojeđenosti, da trpi duševne bolove, kao i da je došlo do promene ponašanja prema njemu.

Na pitanje UNS-a da prokomentariše tužbu, Danica Popović je odgovorila: “Fuj”.