SAOPĆENJE ZA JAVNOST

0
312
Source/Author: BHN
Source/Photo: BHN

SARAJEVO, BANJA LUKA, 24.06.2017. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osudjuje zahtjeve Saudijske Arabije i drugih arapskih država za gašenje mreže Al Jazeera, uključujući i redakciju regionalnog programa Al Jazeera Balkans, sa sjedištem u Sarajevu.

Upravni odbor  BH novinara protivi se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavsnost uredničke politike. Takvim postupcima se na najdirektniji način ugožava pravo gradjana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debate o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu.

UO BH novinara izražava solidarnost sa novinarima i svim drugim uposlenicima televizije Al Jazeera Balkans, snažno podržavajući njihove zahtjeve za sprečavanje gašenja mreže Al Jazeera u Kataru,  kao i njenih televizijskih članica u cijelm svijetu.

Istovremeno, UO BH novinara poziva  Medjunarodnu federaciju novinara  (IFJ) sa sjedništem u Brusselsu, kao i sve druge organizacije posvećene zaštiti slobode medija da se solidarno uključe u podršku novinarima i medijskim djelatnicima Al Jazeere, te da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprečavanje brutalnog gašenje ovog medija.