Savet REM-a treba da se izjasni o razrešenju Saveta REM-a

0
290
Source/Author: Cenzolovka, Marija Vučić
Source/Photo: Foto: N1, Screenshot

BEOGRAD, 21.04.2017. – Inicijativu 23 poslanika opozicije da se po hitnom postupku razreše svi članovi Saveta REM-a pre svega zbog odbijanja da prate medijsko izveštavanje tokom izbora, Narodna skupština prosledila je članovima Saveta koji sada treba da daju svoje mišljenje o razlozima za razrešenje, pre nego što predlog dođe pred poslanike na glasanje.

Poslanici opozicije su pre deset dana podneli ovu inicijativu, nezadovoljni načinom na koji članovi Saveta regulatornog tela rade svoj posao već duže vreme, a naročito tokom predizborne kampanje.

Pre nego što o predlogu za razrešenje svih devet članova glasaju poslanici u Narodnoj skupštini, o njemu po proceduri treba da se izjasne sami članovi Saveta. Predsednica parlamenta Maja Gojković im je predlog prosledila 18. aprila.

Ovo jeste po zakonu, kaže poslanica DS-a i ovlašćeni predlagač inicijative Vesna Marjanović, ali je istovremeno i paradoksalno.

„Nije jasno kako sam Savet može da da relevantno mišljenje o svom radu, tako da će biti zanimljivo pratiti šta će se dalje dešavati. Mi ćemo ovih dana svakako opet reagovati kao opozicija“, kaže ona.

Kako je Marjanović ranije objasnila za Cenzolovku, mišljenje članova Saveta nije obavezujuće, ali jeste neophodan korak.

Problem je što zakon ne definiše rok, pa se ne zna kada će inicijativa biti na dnevnom redu u REM-u, a ne definiše tačno ni kako se sprovodi dalji postupak, ističe Marjanović.

„Nakon pribavljenog mišljenja se sprovodi postupak u Skupštini. Pošto zakon ne kaže tačno kako se postupak sprovodi, logično je da to bude pred Odborom za kulturu i informisanje koji je nadležan za primenu Zakona o elektronskim medijima. Nakon te sednice na kojoj će se razgovarati o činjenicama i primedbama u inicijativi i razgovora sa članovima Saveta REM-a, pristupa se glasanju u Skupštini, koja mora da izglasa nepoverenje na isti način na koji je izglasala izbor članova, dakle većinom od 126 poslanika“, objasnila je Marjanović.

Inače, poslanici su zatražili smenu svih u Savetu REM-a jer su odlučili da ne prate način na koji mediji izveštavaju o predsedničkim kandidatima, uz obrazloženje da je „zbog usvajanja Zakona o elektronskim medijima i Zakona o oglašavanju bilo potrebno izmeniti softver za nadzor u velikom obimu, a za to nije bilo novca„.

Osim toga, javnosti još uvek nisu predstavljeni ni rezultati do kojih je došao REM o izveštavanju tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine.

„Svojim nezakonitim postupanjem članovi REM-a omogućili su da se predizborna kampanja u elektronskim medijima odbija pod najnepoštenijim uslovima u novijoj istoriji Srbije, u kojoj nije obezbeđen ni minimum ravnopravnosti u zastupanju kandidata i njihovih programa“, stoji u inicijativi.

Poslanici navode da Ustav garantuje građanima pravo na obaveštenost i pristup podacima „koji su u posedu državnih organa“, a Savet je, naprotiv, odlučio da „ne obavlja poslove regulacije i ne vrši nadzor elektronskih medija tokom kampanje, da ne reaguje na pojave kršenja načela „bez diskriminacije“ da ne objavljuje podatke neprestane 24-časovne kontrole rada medija sa nacionalnom pokrivenošću koju redovno vrši“.

Inicijativu, inače, potpisuje 14 poslanika DS-a, 4 iz SDS-s, dvoje iz Poslaničkog kluba Za spas Srbije (Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović) i poslanici Marinika Tepić i Zoran Živković.

Smenu članova Saveta REM-a, osim opozicije, već osamnaest dana zahtevaju i demonstranati u gradovima širom Srbije, na protestima Protiv diktature.