Savjet Evrope: Ubistvo Duška Jovanovića među najstarijim neriješenim slučajevima

0
733
Source/Author: dan.co.me

PODGORICA, 01.05.2020. – Slučajevi nekažnjenih ubistava novinara u Evropi, uključujući ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, ukazuju na višestruke nedostatke i kašnjenja u istragama krivičnih djela, kao i neotkrivanje izvršilaca, organizatora ili naručilaca ovih zločina, konstatovano je u godišnjem izvještaju „Skinite ruke sa slobode medija: Napadi na medije u Evropi ne smiju postati normalni“.

U izvještaju koji su partnerske organizacije pripremile za platformu Savjeta Evrope (SE) koja promoviše zaštitu i bezbjednost novinara, Crna Gora se nalazi u grupi zemalja (Malta, Turska, Ukrajina, Rusija, Azerbejdžan, Srbija i Velika Britanija) koja ima neriješena ubistva novinara. Slučaj ubistva Duška Jovanovića nalazi se na četvrtom mjestu najstarijih zločina nad novinarima u Evropi, koji do danas nijesu rasvijetljeni.

“Ovi slučajevi ukazuju na višestruke nedostatke i kašnjenja u istragama krivičnih djela, koji su posledica neuspjeha u sprovođenju zakona i organa gonjenja. Često, u istragama nijesu preduzete potrebne radnje da se osiguraju dokazi o mogućim vezama između ubistava i novinarskog posla, i veze između osumnjičenih i lokalnih, regionalnih ili državnih vlasti. Kao rezultat toga, čak i kada su počinioci ili ubice procesuirani, organizatori ili nalogodavci često ostanu neidentifikovani. Zato nekažnjivost često otkriva šire, sistemske nedostatke u vladavini zakona”, konstatovano je u izvještaju.

Partnerske organizacije su preporučile da se države članice pozabave ovim dubokim nedostacima kroz sveobuhvatnu istragu i usklađen program pravosudnih reformi, u skladu sa implementacionom strategijom Savjeta Evrope zasnovanom na preporuci Komiteta ministara o bezbjednosti novinara.

“Parlamentarna skupština treba da nastavi da vrši pritisak na države članice da se pozabave nekažnjivošću, uključujući praćenje svih slučajeva ubijenih novinara”, citirano je u izvještaju.

Navodi se da do kraja 2019. godine nije kažnjen 31 slučaj napada na novinare u Evropi, od kojih se 22 odnose na neriješena ubistva. Na platformi Savjeta Evrope registrovane su 142 ozbiljne prijetnje medijskim slobodama, uključujući i 33 napada na novinare, 17 slučajeva kažnjavanja, odnosno zatvaranja novinara, 43 slučaja uznemiravanja i dva slučaja ubistva novinara.