Skrozza poručila Hanu: Nemojte da odmažete, mi se borimo za opstanak profesije

0
306
Source/Author: FoNet

TIRANA, 10.11.2017 – Evropska unija (EU) ne treba da bije naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji, izjavila je danas predstavnica Grupe za slobodu medija, novinarka Tamara Skrozza na završnom panelu konferencije Medijski dani Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Ona je pozvala predstavnike EU da se vrate vrednostima na kojima se temelji Unija i da „učine da ponovo poverujemo u njihove poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija“.Uprkos informacijama koje EU ima o stanju u medijima, ona otvoreno podržava politiku odgovornu za ovu situaciju, ukazala je Skrozza i ocenila da njeni predstavnici daju izjave koje dobro zvuče, ali koje ili ne odgovaraju istini ili ne znače ništa.

Skrozza je apelovala na zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj u pregovaračkom procesu i spreče dalje urušavanje medijske scene i uslova za rad medija.

Vlast koristi sve legalne, ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije, „kako bi nas iscrpeli, istrošili, učinili poslušnim ili nevidljivim“, predočila je Skrozza.

Novinari iz Srbije, koji su prisutni na ovoj konferenciji, istakla je Skrozza, „jesu odgovorni, profesionalni i proaktivni, njih ne treba podsećati da budu takvi“.

Ona je apelovala na predstavnike EU da ne daju ekskluzivne intervjue medijma „koji su sredstvo propagande i sramota svih nas“, kao i da u svoje izveštaje uključe podatke koje dobijaju od evropskih eksperata na terenu.

„Mi se borimo, ne za rečenice koje dobro zvuče, već za opstanak profesije i sopstveni opstanak“, zaključila je Skrozza.