Slučaj lokalnog nedeljnika Vranjske u bazi napada na novinare Saveta Europe

0
321
Source/Author: NUNS

STRAZBUR, 02.10.2017. – Savet Evrope je uvrstio slučaj lokalnog nedeljnika Vranjske na Platformu za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara. Platforma Saveta Evrope do sada je uvrstila 12 slučajeva iz Srbije.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) su osudile političke i ekonomske pritiske na medije i dale punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode. Na Platformi Saveta Evrope nalazi se ukupno 12 slučajeva iz Srbije od kojih su 4 iz ove godine.

Vukašin Obradović je doneo odluku da zbog neizdržljivih političkih i finansijskih pritisaka ugasi novine koje su redovno izlazile 23 godine i započeo je štrajk glađu. Kako je sam objavio u javnom saopštenju, štrajk glađu je ”potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće”.

Vranjske novine od svog osnivanja 1994. godine izveštavaju o zloupotrebama javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal i tokom dve decenije postojanja kontinuirano su izložene političkim i ekonomskim pritiscima.

Obradović, njegova porodica i njegove kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje administrativno iscrpljuju medij.

Obradović je u otvorenom pismu 21. septembra uputio više pitanja poreskoj upravi o razlozima kontrole Vranjskih i ukazao da novine od svog osnivanja posluju transparentno i u skladu sa zakonom. U svom poslovanju Vranjske nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, i nikada nisu menjale ni ime ni izdavača. U ranijim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su uvek poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.

Regionalna platfroma za zagovaranje medijskih slobada i bezbednosti novinara je takođe izrazila svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema nedeljniku Vranjske i štrajka glavnog urednika i vlasnika Vukašina Obradovića.