Spaljivanje Novosti šesti hrvatski slučaj u bazi napada na novinare Vijeća Europe

0
307
Source/Author: Ema Tarabochia
Source/Photo: Council of Europe

ZAGREB, 21.09.2017. – Na poticaj Regionalne Platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, Vijeće Europe uvrstilo je slučaj spaljivanja tjednika Novosti u svoju bazu Media freedom alerts. Spaljivanje Novosti je šesti slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe. 

 

Najstariji slučaj u bazi je slučaj teškog premlaćivanja novinara Željka Peratovića u Luci Pokupskoj u svibnju 2015. To je ujedno jedini hrvatski slučaj u kategoriji najtežih napada. U bazi se nalaze tri slučaja iz 2016. godine – ugrožavanje neovisnosti HRT-a i Agencije za elektroničke medije iz ožujka 2016., sabotaža vozila predsjednika HND-a Saše Lekovića iz studenog 2016. te fizički napad na novinara Domagoja Margetića iz prosinca 2016.

Ove godine u bazu su uvršteni fizički napad na požeškog novinara Mladena Mirkovića iz svibnja 2017. te najnoviji slučaj spaljivanja Novosti pred sjedništem SNV-a u Zagrebu, nakon što je Vijeće Europe i partnerske organizacije o tome obavijestila Regionalna Platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara u sklopu redovnih aktivnosti Mehanizma za rano upozoravanje i prevenciju Platforme (SEWP Mehanizma).

Predjsenik HND-a Saša Leković smatra da je sistem ranog upozoravanja Regionalne Platforme veliki napredak u borbi za medijske slobode i sigurnost novinara. “HND i inače redovito reagira na sve vrste napada na novinare i medijske slobode, javno se obraćajući hrvatskim institucijama, ali i obavještavajući međunarodne novinarske organizacije i EU institucije koje su nadležne za medijske slobode i sigurnost novinara. No, suradnja s pet nacionalnih novinarskih udruga iz regije okupljenih u Regionalnu Platformu dodatan je korak u izazivanju jačih međunarodnih reakcija”, ističe Leković.

HND ima još direktnih koristi od sudjelovanja u projektu Regionalne Platforme. Poput baze Vijeća Europe, koja sadrži podatke o napadima na novinare u zemljama članicama Vijeća Euorpe, Regionalna Platforma u bazi safejournalists.net prikuplja podatake o prijetnjama i napadima na novinare u 6 zemalja regije – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu.

U bazi se trenutno nalazi 373 slučajeva prijetnji i napada na novinare, od čega je 35 iz Hrvatske.

“To će pomoći ne samo u pojedinačnim konkretnim slučajevima, nego će poslužiti i kao temelj za analize iz kojih će se moći vidjeti kakve su promjene potrebne, od zakonodavnog okvira do efikasnijeg djelovanja institucija, uključujući iskustva susjednih zemalja. Također, ovaj projekt je temelj za razvoj međunarodne suradnje u regiji i na drugim temama koje su od važnosti za novinare”, pojašnjava Leković.

Novinari iz Hrvatske kojima je ugrožena sigurnost mogu se javiti preko jednostavnog formulara na web stranici safejournalists.net, nakon čega se pokreće Mahanizam ranog upozoravanja u okviru kojeg Regionalna Platforma o slučaju obavještava nacionalne i međunarodne partnere. “Novinari mogu koristiti i druge njima prihvatljive kanale”, naglašava Leković. “Putem web stranice HND-a, telefona, SMS-a ili mail-a moguće je u bilo kom trenutku prijaviti pritisak ili izravan napad. HND kroz Centar za zaštitu slobode izražavanja nudi i besplatnu pomoć odvjetnika”.

Autorica: Ema Tarabochia