Spisak svedoka konačno na dnevnom redu

0
433

BEOGRAD, 20.09.2018. – Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“, trebalo bi danas da bude nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu.

Sud bi na današnjem, ali i na dva glavna pretresa koji su zakazani za narednu nedelju, trebalo da se bavi pisanom dokumentacijom, ali i da konačno donese odluku o svim svedocima koje su predložili učesnici u postupku.

Među brojnim imenima koja su poslednjih godina figurirala kao potencijalni svedoci, svakako u prvi plan iskaču imena bivšeg i aktuelnog predsednika Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Mediji su u više navrata isticali da odbrana planira da pozove Nikolića i Vučića koji su u trenutku ubistva Slavka Ćuruvije bili članovi savezne i republičke vlade.

Jedan od potencijalnih svedoka o kojem bi sudsko veće trebalo da odluči je i Dragan Kecman, policijski službenik koji je od samog početka istraživao ubistvo Ćuruvije. Kako piše Cenzolovka, portal Fondacije Slavko Ćuruvija, Kecman se od juna 2015. godine nalazi na spisku svedoka koje je predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ovom zahtevu se pridružio i branilac prvooptuženog Radomira Markovića advokat Vladimir Marinkov.

Kako ističe Cenzolovka, Kecman, ne samo da je bio uključen u istragu nego je, prema službenim beleškama, na tom slučaju radio od 11. aprila 1999, kada je Ćuruvija ubijen u centru Beograda. Kako dodaju, radi se o policajcu koji je potpisao krivičnu prijavu protiv onih koji su naredili, organizovali i izvršili ubistvo, ali je, isto tako, veoma dobro upoznat i sa prilikama koje su pratile istragu, uključujući i opstrukcije koje su je pratile.

Podsetimo, Dragan Kecman je u maju ove godine već svedočio pred sudskim većem, ali isključivo na okolnosti koje su vezane za način na koji su prikupljeni podaci sa baznih stanica mobilne telefonije. Ovi dokazi bi trebalo da otkriju komunikaciju i kretanje optuženih na dan ubistva Slavka Ćuruvije.

Veće Specijalnog suda dva puta je ove dokaze izbacivalo iz spisa predmeta, navodeći da nisu pribavljenu u skladu sa zakonom, da bi Apelacioni sud iste te dokaze dva puta vraćao.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije traje već duže od tri godine. Prvooptuženi za ovaj zločin je nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji se tereti da je naložio ubistvo. Kao organizator tereti se Milan Radonjić, bivši načelnik beogradskog centra RDB-a. Prema navodima optužnice, neposredni izvršilac ubistva je Miroslav Kurak, rezervista RDB-a, a pomagao mu je Ratko Romić, nekadašnji obaveštajni inspektor u Drugoj upravi RDB-a. Marković se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, dok su Romić i Radonjić u kućnom pritvoru. Miroslav Kurak se nalazi u bekstvu, i njemu se sudi u odsustvu.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici.