Srpska policija mora hitno istražiti podmetanje požara

0
302
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

BEOGRAD, 13.12.2018. – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja zastupa više od 8000 članova, najoštrije osuđuje izazivanje požara u kući Milana Jovanovića, novinara portala Žig info iz Grocke (Srbija).

Jovanović je izjavio da je video-nadzor u susjedstvu zabilježio dva maskirana muškarca kako bacaju zapaljive naprave u garažu, nakon čega se vatra rasplamsala i obuhvatila kuću. Postoje izvještaji u kojima se navodi da su ispaljeni meci ispred vrata kako bi se spriječilo da obitelj napusti kuću. Obiteljska kuća Jovanovićevih je uništena u požaru, a novinar i njegova obitelj su trenutno smješteni kod prijatelja.

“Napad na Milana Jovanovića je jedan od najekstremnijih napada na novinarsku profesiju posljednjeg desetljeća”, rekao je Slaviša Lekić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: “Jovanović je dobivao anonimne prijetnje i bio predmet pritisaka lokalnih dužnosnika. Jovanovićev urednik Željko Matorčević brutalno je pretučen 10. studenog ove godine. Jovanović je prijetnje prijavio policiji, ali ona nije uspjela spriječiti podmetanje požara. Institucije moraju reagirati brzo i izvesti počinitelje pred lice pravde.”

Regionalna platforma se pridružuje Nezavisnom udruženju novinara Srbije u zahtjevu upućenom nadležnim institucijama da ovom slučaju daju prioritetan status. Pozivamo ih da provedu detaljnu istragu, kazne napadače i dokažu svoju posvećenost omogućavanju sigurnih uvjeta za rad novinara.

U 2018. godini u Srbiji su zabilježena ukupno 22 incidenta, šest fizičkih napada i 18 verbalnih prijetnji, dok je broj zabilježenih pritiska daleko veći i iznosi 66.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb