Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Počinju saslušanja svedoka odbrane

0
331
Source/Author: Slavko Ćuruvija fondacija, Svetlana Pali
Source/Photo: Foto: Slavko Ćuruvija fondacija

BEOGRAD, 15.06.2017. – U procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije samo još jedan svedok Tužilaštva za organizovani kriminal nije ispitan. U julu počinju saslušanja svedoka odbrane, a među njima će biti i oni čija su svedočenja zatvorena za javnost.

Svedočenjem Katarine Šmakić i Stevane Jednak (udate Bogićević) na današnjem ročištu pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu gotovo je iscrpljena lista svedoka koje je predložilo Tužilaštvo. Kako je najavila predsedavajuća tročlanog sudskog veća Snežana Jovanović, ostalo je da se sasluša još samo jedan svedok koga je predložio zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, i on će biti pozvan da svedoči 5. ili 6. jula zajedno sa prvim svedocima odbrane, čija će imena dostaviti stranama u postupku.

Još uvek se ne zna tačan broj svedoka odbrane, pošto se o nekim svedocima sud još uvek nije izjasnio, ali se pretpostavlja da će ih biti petnaestak. Najavljeno je i da će se neki svedoci pred sudom pojaviti bez prisustva javnosti jer nisu dobili odluku kojom se oslobađaju čuvanja državne tajne tokom svedočenja.

Pripadnik JSO koristi devojku za kupovinu kartice

Poslednje ročište u junu završeno je kratkim svedočenjem dve žene koje su, kako se iz njihovih izjava moglo zaključiti, kao veoma mlade bile zloupotrebljene od prijatelja i momaka sa kojima su bile u emotivnoj vezi za kupovinu Mobtelovih telefonskih kartica. Kasnije će se ispostaviti da su ove kartice registrovane na baznim stanicama analiziranim u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije.

Katarina Šmakić je izjavila da je u to vreme (1998. godina) imala 19 godina, da je tada upoznala Svetozara Nakaradu, rodom iz Hrvatske, sa Plitvica, i stupila s njim u intimnu vezu koja je trajala nekoliko meseci pre nego što ju je on zamolio da za njegovog rođaka, izvesnog Bregu, kupi Mobtelovu postpejd karticu.

„Svetozar je bio policajac, pripadnik Crvenih beretki, živeo je u Beogradu u hostelu u Ulici Miloša Pocerca. Tri-četiri dana nedeljno provodio je u Odžacima kod Kule. Nosio je službeni pištolj i legitimaciju. Posle nekoliko meseci zabavljanja, otišli smo kod njegovog rođaka, gde me zamolio da na svoje ime kupim Mobtelovu karticu. To sam uradila, ne sumnjajući u policajca, svog momka“, izjavila je Katarina Šmakić.

Posle nekoliko meseci, međutim, prema njenim rečima, stigao joj je ogroman telefonski račun – 2.000 tadašnjih nemačkih maraka. Kad je pozvala svog momka da plati račun, on se više nije javljao. I to je bilo sve.

Slično je ispričala i Stevana Jednak (Bogićević). Ona je, prema ranijem iskazu, pri kojem je i danas ostala, za svoje zemljake iz Gline (Hrvatska), među kojima je bio i njen momak Miroslav Malobabić, takođe kupovala Mobtelove kartice, jednu na svoje ime, a još nekoliko (verovatno sedam) kupovali su njeni prijatelji za potrebe drugih momaka.

„Rekli su mi tada da oni na svoje ime ne mogu da izvade Mobtelove kartice jer nemaju ličnu kartu, već samo izbegličku legitimaciju. Ja sam mislila da im činim uslugu. Kasnije je stigao ogroman račun, svima. Račun sa kartice na moje ime platili su moji roditelji“, rekla je Stevana Jednak. Međutim, mnogo toga nije mogla da se seti. Tako se nije setila ni da je u prethodnoj izjavi rekla da su te kartice momci koristili za preprodaju. Kada joj je to predočeno, potvrdila je da je to tačno. Poslednji put je, kaže, videla Miroslava Malobabića na sahrani svog oca prošlog septembra.

Protesti odbrane

Advokati odbrane protestovali su zbog saslušanja ovakvih svedoka jer smatraju da oni nemaju nikakva saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije. Advokat Stevan Protić, branilac Miroslava Kuraka, rekao je da se Tužilaštvo na ovaj način „sa svima nama šegači“, na šta mu je zamenik tužioca Milenko Mandić odgovorio da takva izjava predstavlja „nepoštovanje suda“.

Sudija Snežana Jovanović nije dozvolila raspravu, rekavši da je ove svedoke sudsko veće prihvatilo i da su one zato saslušane, te da još nije osetila da bilo ko od prisutnih vređa sud, a kad bude, adekvatno će reagovati kaznama koje joj po zakonu stoje na raspolaganju.

Advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović ponovo je zatražila da se njeni klijenti Milan Radonjić i Ratko Romić puste iz pritvora, što nije prihvaćeno. Radonjiću i Romiću je odlukom ovog veća dva dana ranije, 12. juna 2017, produžen pritvor, gde su od 2014. godine.

Sudija Snežana Jovanović najavila je da će suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, biti nastavljeno 5. i 6. jula 2017. godine.