Svečanom dodjelom diploma završena Novinarska akademija 2017

0
285
Source/Author: BHN
Source/Photo: BHN

Jahorina, 08.06.2017.- Svečanom dodjelom diploma danas je završena Novinarska akademija 2017 (NA2017), radionica koja je okupila studente/ce novinarstva i mlade novinare/ke iz Bosne i Hercegovine – Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Mostara, Nevesinja, Srebrenika, Brčkog, Teslića, Pala, Širokog Brijega i Kaknja.

Predsjednik Udruženja/udruge BH novinari Marko Divković podijelio je 25 diploma učesnicima/cama koji su slušali predavanja istaknutih profesora novinarstva i novinarske etike, medijskih profesionalaca, međunarodnih stručnjaka i aktivista/ica civilnog društva, o temi „Izvještavanje o različitostima: Doprinos medija jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH“.

Peti dan NA2017 bio je posvećen medijskoj etici, a studenti/ce su uporedili izvještaje privatnih i javnih televizija o obilježavanju istog događaja koji se tiče ratne prošlosti.

Učesnici/ce su imali priliku razgovarati sa profesoricom komunikologije Univerziteta u Banjaluci Draganom Rašević, novinarom i urednikom televizije Al Jazeera Markom Radojom, te novinarkom BIRN-a i urednicom magazina TV Justice Draganom Erjavec.

„Novinari ne trebaju dozvoliti da u jednom trenutku naruše imidž koji grade godinama“, potencirala je Erjavec govoreći o važnosti poznavanja medijskih zakona i primjene etičkih principa, a u kontekstu izvještavanja o žrtvama i osjetljivim događajima iz prošlosti.

Ljetni edukativni kamp Novinarska akademija 2017, peti po redu, održan je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u periodu od 4. do 9. juna u hotelu Vučko na Jahorini.