Tko prijeti uredništvu Magločistača?

0
407
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

BEOGRAD, 09.09. 2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje prijetnje smrću upućene zaposlenima na portalu Magločistač. Pozivamo vlasti Republike Srbije da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se identificirali i kaznili autori tih opasnih prijetnji.

Komentari objavljeni ispod članka na subotičkom portalu Magločistač sadrže izravne prijetnje članovima uredništva – da će „biti zaklani kao zečevi“i da će „im čizmom slomiti vrat“. Razlog prijetnji je bio članak „Svi smo mi radnici Goše, a svi vladari Labani“, objavljen 4. rujna, a govori o prijetnjama smrću koje je članu svoje stranke uputio Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

“Zaštita novinara u Srbiji je neučinkovita, a broj prijetnji, posebno na društvenim mrežama, svake je godine sve veći. Sve je više onih koji samoinicijativno ili potaknuti nekim drugim šalju te užasne prijetnje novinarima zbog posla kojim se bave. Novi mehanizmi zaštite, koje su policija, državno odvjetništvo i medijske organizacije uspostavili krajem 2016., još nisu dali rezultata.“, rekao je Svetozar Raković, glavni tajnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, te dodao: „Bez javne osude napada na novinare i medije javni dužnosnici zapravo podržavaju politiku nekažnjavanja i kao takvi nemaju pravo govoriti o slobodi, demokraciji i europskom putu Srbije“.

Regionalna platforma IJAS poziva srbijanske institucije da primijene europske standarde zaštite novinara, njihove sigurnosti i slobode izražavanja koji su dio i nacionalnog zakonodavstva. To će omogućiti slobodne i sigurne uvjete rada novinarima i medijima.

Od početka ove godine IJAS je zabilježio 22 slučaja prijetnji i napada na novinare u Srbiji uključujući i ovaj incident.

Regionalna platforma snažno podupire novinarske i medijske organizacije u zaštiti novinara i slobode govora. Bilo koji napad na novinare smatra napadom na javni interes, demokraciju i građanska prava.

Udruženje BH novinara

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 9. rujna 2017.