Tužilaštvo: Čekamo identifikaciju napadača na novinare Insajdera i Vajsa

0
308
Source/Author: Danas, S. Č.
Source/Photo: Foto: E-Stock.us / Darja Balsic

BEOGRAD, 10.08.2017. – Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije dostavilo dopunski izveštaj i informacije u vezi sa napadima na novinare tokom mitinga Srpske napredne stranke, povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja, na platou Skupštine Srbije.

Kako nam je rečeno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, istražuje se napad i na drugoj lokaciji u odnosu na onu sa koje postoje fotografije i snimci napada, gde nije zabeleženo koja su lica napadale novinare, pa je to, pretpostavlja se, razlog zbog kojeg tužilaštvo još nije dobilo dopunski izveštaj od MUP.

U Tužilaštvu za naš list podsećaju da su identifikovani svi napadači na novinarku Danasa Lidiju Valtner kao i na jednog foto-reportera, ali ističu da to nije slučaj i sa napadima na novinare Insajdera i Vajsa, odnosno da se dopunske informacije tražene od MUP odnose na te slučajeve. S obzirom na to da je reč o objedinjenom postupku, neophodno je, tvrde u Tužilaštvu, da se prikupe svi podaci i utvrde identiteti svih napadača na novinare.

Na pitanje koliki je, inače, rok u kojem MUP treba da dostavi tražene informacije, u Tužilaštvu objašnjavaju da postoje dva roka, jedan je tehnički, a drugi instruktivan, koji traje 30 dana, ali zavisi od okolnosti, odnosno od toga kakve su mogućnost za utvrđivanje podataka i dostavljanja informacija.

Nakon napada na novinare 31. juna na platou ispred Skupštine Srbije, Prvo osnovno javno tužilaštvo je pokrenulo postupak kako bi istražilo taj slučaj. Nakon što je prikupilo izjave od napadnutih novinara, 13. juna poslalo Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtev za prikupljanje obaveštenja o tom slučaju. To se dogodilo u danu kada je naš list došao do fotografija na kojima se jasno vidi kako redari Srpske napredne stranke napadaju novinarku Danasa Lidiju Valtner, jednog foto-reportera, kao i još jednog mladića, inače učesnika protesta Protiv diktature. Nešto više od mesec dana kasnije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izašao je u javnost sa informacijama o tome da su identifikovane sve osobe koje su napale novinare i građane na skupu podrške Aleksandru Vučiću na dan kada je polagao zakletvu i preuzimao dužnost predsednika Srbije.

“Kada se završi krivični postupak, saslušaju svi svedoci, tužilaštvo odobrava izlazak u javnost sa svim činjenicama koje javnost treba da zna”, rekao je Stefanović.

Na sumnje koje su se pojavile u javnosti, koja je zahvaljujući fotografijama koje je Danas objavio imala neposredan uvid u to kako je izgledalo nasilje redara SNS nad novinarima i građanima, da je među nasilnicima bio i član ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića (Saleta Mutavog) – Borko Aranitović, Stefanović je rekao: “Mislim da ovo lice nije bilo redar stranke.”

Da je objavljivanje fotografija i tekstova o tome šta se dogodilo tokom polaganja zakletve predsednika Srbije uzdrmalo lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, svedoči i konferencija za štampu na kojoj je saopštavao ime buduće premijerke, kada je najveći deo obraćanja javnosti posvetio upravo pokušaju pravdanja nasilja redara SNS, pokazujući fotografije učesnika protesta Protiv diktature koje ga predstavljaju u lažnom svetlu.