Tužilaštvo: MUP i dalje ne dostavlja podatke

0
480
Source/Author: www.danas.rs

BEOGRAD, 21.07.2017. – Dopunski izveštaj koji očekujemo od Ministarstva unutrašnjih poslova o slučaju napada na novinare 31. maja, na mitingu SNS, povodom inauguracije predsednika Srbije, još nije gotov, kaže za Danas Tamara Simanić, tužilački saradnik za odnose sa javnošću u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Prema njenim rečima, Tužilaštvo je u kontaktu sa MUP i traži dodatne informacije ali policija još nije odgovorila na sve.

– Ne može se reći da MUP ne reaguje, prikupljanje podataka je u toku i naši saradnici su na vezi sa policijom. Ali, još nije okončan taj postupak. Nisu nam dostavljeni svi traženi podaci – istakla je sagovornica Danasa.

Sagovornica našeg lista je 26. juna, pre nešto manje od mesec dana, za Danas rekla da Tužilaštvo već dve nedelje čeka na dopunske odgovore MUP, odnosno dopunu izveštaja koji je poslao na prvobitni zahtev Tužilaštva. To znači da, sve skupa, Prvo osnovno javno tužilaštvo čeka već mesec i po dana od MUP da odgovori i identifikuje sva lica koja su učestvovala u napadu na novinare tokom mitinga SNS, 31. maja.

Podsetimo, na dan polaganja zakletve u Skupštini Srbije, nasilnici SNS sprečili su nekoliko novinara da izveštavaju sa mitinga podrške SNS svom i predsedniku Srbije, a na novinarku Danasa i foto-reportera Tanjuga su i fizički nasrnuli. Prvo osnovno javno tužilaštvo je dva dana kasnije, nakon izveštaja o tim napadima u medijima, pokrenulo objedinjeni postupak po službenoj dužnosti za napad na sve novinare. Dve nedelje nakon incidenta, list Danas je došao i do fotografija koje to nedvosmisleno potvrđuju, a, prema istraživanju našeg lista, nasilnici koji su uhvaćeni na delu pripadnici su obezbeđenja SNS. Ministarstvo unutrašnjih poslova je do objavljivanja tih fotografija negiralo ili relativizovalo ceo slučaj, ističući kako su primili brojne pozive pristalica SNS da su upravo njih šikanirali na mitingu podrške Aleksandru Vučiću. Takav je bio slučaj i kada je MUP saopštio da je odgovorio na zahtev Tužilaštva za identifikaciju nasilnika sa fotografija, opet napominjući da su zabeleženi i brojni slučajevi napada sa druge strane. Pojedini funkcioneri SNS su čak napadnute novinare nazivali “lažnim” i provokatorima.

KRIK: Jedan od nasilnika deo ekipe Saleta Mutavog

Jedan od nasilnika koji su davili i maltretirali građane i novinare tokom polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića, Borko Aranitović, deo je ekipe ubijenog narko-dilera i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, otkriva KRIK. Kako navodi KRIK, njihovi novinari su upoređivanjem fotografija sa ceremonije i onim objavljenim na Aranitovićevom fejsbuk nalogu zaključili da je reč o istoj osobi. Taj portal tvrdi i da detalji sa fotografija koje je Aranitović objavljivao na internetu otkrivaju njegove poslove i veze sa ljudima iz sveta kriminala i policije.

Stefanović: Identifikovani napadači

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su identifikovane sve osobe koje su napale novinare i građane na skupu podrške Aleksandru Vučiću na dan kada je polagao zakletvu za predsednika Srbije. “Kada se završi krivični postupak, saslušaju svi svedoci, tužilaštvo odobrava izlazak u javnost sa svim činjenicama koje javnost treba da zna”, rekao je Stefanović. Na pitanje da li je član ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića (Saleta Mutavog), Borko Aranitović toga dana bio redar SNS na skupu, Stefanović je rekao da misli da “ovo lice nije bilo redar stranke”.