Tužilaštvo naložilo MUP prekršajni postupak protiv SNS nasilnika

0
300
Source/Author: Danas, S. Č.

BEOGRAD, 22.11.2017. – Danasu stiglo obaveštenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave našeg lista protiv Srpske napredne stranke. Utvrđen identitet napadača na našu novinarku Lidiju Valtner: Slobodan Stojković, Filip Gojković i Marko Vukičević. “Ukoliko niste zadovoljni ovakvom našom odlukom, u mogućnosti ste da u roku od osam dana, od dana prijema ove obavesti, izjavite prigovor u smislu člana 51 ZKP Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a preko ovog tužilaštva”, piše u obaveštenju Tužilaštvu.

U obrazloženju krivične prijave koju je naš list podneo protiv SNS i N. N. lica, organizatora mitinga povodom inauguracije predsednika Srbije, navodi se da je novinarka lista Danas u okviru svojih novinarskih zaduženja prisustvovala i izveštavala sa javnog skupa koji je organizovan ispred Skupštine Srbije uoči polaganja zakletve Aleksandra Vučića, 31. maja 2017.

“Dok je razgovarala sa gospodinom kojeg su prethodno aktivisti SNS sklonili sa mesta, gde je stajao sa transparentom, jer su protumačili da je transparent protiv vlasti, videla je da dvojica ogromnih momaka u crnim majicama bukvalno dovlače dečka kojeg je prepoznala sa protesta Protiv diktature. U gužvi koja se stvorila oko njega, novinarka je pokušala da snimi nasilje i podigla telefon. Tada joj je prišao momak, za kojeg ona veruje da je aktivista SNS, koji joj je i ranije pretio da će joj oduzeti i baciti telefon, ako bude nastavila da fotografiše transparent već pomenutog gospodina i ceo skup, i uhvatio je za ruku pokušavajući da joj uzme telefon. Novinarka se otimala par sekundi, kada joj prišao jedan od one dvojice u crnim majicama, razdvojio ih i novinarku bukvalno odneo i odgurao do Pionirskog parka. Ispred nje je drugi vukao dečka iz protesta Protiv diktature, koji je sve vreme vikao: Gušite me, gušite me, a ja hoću da vam dam ličnu kartu”, piše u prekršajnoj prijavi Danasa.

Dodaje se da “pošto postoji osnovana sumnja da je bila ugrožena sigurnost novinarke dok je obavljala poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, u vezi sa poslovima koje obavlja”, redakcija Danasa se obraća sa zahtevom za sprovođenjem istrage. Kao dokaz naš list je dostavio fotografije koje je Lidija Valtner snimila.

Istraga je trajala punih pet i po meseci, da bi u petak, prošle nedelje, Tužilaštvo saopštilo da je naša novinarka, kao i novinari i građani koji su prijavili nasilje, morala biti uklonjena sa mitinga SNS. Na osnovu ispitivanja svedoka, Tužilaštvo je utvrdilo da “su svi izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i ‘linča’, samim tim i težeg povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestvovala u tome ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama i slično”.