Tužilaštvo naložilo potrebne radnje zbog pretnji Sejdinoviću

0
332
Source/Author: Beta
Source/Photo: Foto: TV N1

BEOGRAD, 20.04.2017. – Više javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću upućene pretnje preko Facebooka i naložilo da se preduzmu potrebne radnje tim povodom.

Tužilaštvo je obavestilo NDNV da su poruke koje su Sejdinoviću upućene sa dva profila okarakterisane kao pretnje, a navedena su i konkretna imena i prezimena pod kojima se vode profili na Fejsbuku.

Tužilaštvo je 18. aprila uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Odeljenju za borbu protiv tehnološkog kriminala Uprave kriminalističke policije – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (UKP-SBPOK).

U dopisu se navodi da u brojnim drugim porukama, koje je Sejdinović primao preko Facebooka proteklih dana, nisu pronađeni elementi krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika Srbije.

“Prijavljena lica nisu uputila pretnju da će neposredno napasti na život ili telo Nedima Sejdinovića… a takođe u radnjama prijavljenih nema elemenata ni bilo kog drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u dopisu Tužilaštva NDNV-u.

Dodaje se da se u radnjama prijavljenih eventualno stiču elementi krivičnog dela Uvreda iz člana 170. Krivičnog zakonika, za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi, koju oštećeni može podneti Osnovnom sudu u mestu prebivališta.