Tužilaštvo o napadačima na novinare: Identifikovano sedam lica, ali čekamo dopunski izveštaj policije

0
304
Source/Author: Insajder

BEOGRAD, 16.06.2017. – U prvom osnovnom tužilaštvu koje vodi predistražni postupak za napade na novinare tokom mitinga SNS na dan inauguracije premijera, za Insajder kažu da su dobili izveštaj policije, ali da čekaju dopunski izveštaj jer nisu sva lica identifikovana.

„Identifikovano je sedam mogućih učinilaca krivičnih dela, ali još nije izvršena identifikacija svih lica“, kaže za Insajder Alaksandra Đenadić, portparol tužilaštva i dodaje da „tužilaštvo čeka i drugi deo izveštaja od policije kako bi moglo da se odluči o daljem postupanju“

Policija je pre dva dana saopštila da je identifikovala i sasalušala sva lica koja se dovode u vezu sa medijskim navodima o događajima koji su se odigrali 31. maja ispred Doma Narodne skupštine tokom skupa SNS-a. I u tom saooštenju se navodi da će sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije u najkraćem periodu dostaviti izveštaj tužilaštvu o prikupljenim obaveštenjima i obavljenim proverama vezanim za postupanje policijskih službenika koji su bili angažovani na pomenutom skupu.

Nakon što policija tužilaštvu dostavi kompletan izveštaj, identifikuje sva lica i dostavi i eventualno neke nove snimke, tužilaštvo će moći da proceni u kom pravcu će dalje postupati. Prema zakonu tužilaštvo može da odluči da pokrene istragu, da podigne optužni predlog ukoliko se radi o lakšim krivičnim delima ili čak i da odustane ukoliko nema dovoljno elemenata za pokretanje postupka.

Prema njenim rečima prvo osnovno tužilaštvo je pokrenulo postupak 1. juna i to na osnovu novinskih napisa, a posle toga su u svojstvu građana saslušani oštećeni novinari.