Tužilaštvo uskoro o napadu na novinare

0
778
Source/Author: Danas, S. Čongradin
Source/Photo: Foto: N1

BEOGRAD, 07.11.2017. – Prvo osnovno javno tužilaštvo trebalo bi tokom ove ili sledeće nedelje da obavesti javnost o rezultatima istrage slučaja napada na novinare tokom mitinga SNS na dan inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja, ispred Skupštine Srbije.

Kako Danas saznaje, Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je krajem prošle nedelje Prvom osnovnom javnom tužilaštvo u Beogradu dopunsku dokumentaciju u vezi sa napadima na novinare tokom polaganja zakletve Aleksandra Vučića.

Našem listu je u Tužilaštvu rečeno da će, nakon obrade novih podataka o licima, koji su na mitingu SNS napali novinare, obavestiti javnost i preduzeti dalje mere. Obrada podataka neće trajati dugo, tvrde za Danas u Tužilaštvu, ističući kao najverovatnije da će postupak biti gotov tokom ove ili početkom sledeće nedelje. “To sigurno neće trajati mesec, dva ili tri”, izričiti su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Prošlo je četiri meseca od kada je Tužilaštvo tražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova dopunski izveštaj o napadima na novinare. Dan nakon incidenta i pisanja našeg lista kao i drugih medija o napadima na novinare, Tužilaštvo je pokrenulo postupak po službenoj dužnosti i pozvalo sve napadnute novinare, koji su o tome javno govorili, da daju izjave, da bi odmah potom tražilo od MUP informacije o napadačima. Potom je javnost obaveštena da je pokrenut objedinjeni postupak za sve slučajeve napada. Nakon što je naš list, nekoliko dana posle incidenta, objavio fotografije na kojima se jasno vidi nasilje pripadnika obezbeđenja skupa Srpske napredne stranke nad novinarkom lista Danas, Lidijom Valtner, jednim saradnikom agencije Tanjug, kao i učesnika protesta Protiv diktature Markom Radosavljevićem, iz Tužilaštva su saopštili da su od MUP tražili dodatne informacije o napadačima, s obzirom na to da nasilnici nad novinarima Insajdera i Vajsa nisu snimljeni, iako su i oni prijavili napade. Od tada je prošlo četiri meseca, a u Tužilaštvu su “sporost” MUP objašnjavali upravo činjenicom da napad nije snimljen.

Predstavnici vlasti su od pojavljivanja fotografija na kojima se vidi kako nasilnici dave, guraju i vuku novinare koji su bili na zadatku i izveštavali sa skupa SNS, pokušavali da relativizuju brutalno ponašanje pripadnika obezbeđenja mitinga, koji tom prilikom nisu nosili nikakva obeležja i pred čijim nasiljem pripadnici policije nisu uopšte reagovali. Tako se među fotografijama mogla videti i ona na kojoj policija mirno posmatra maltretiranje novinara i građana od strane “batinaša” SNS. Predstavnici vlasti su govorili kako je tu reč o provokatorima koji su napadali građane i pristalice SNS, osuđujući, ipak, napade na novinare. U fokus njihovog izlaganja o ovim incidentima našao se učitelj jedne zemunske osnovne škole, inače redovni učesnik protesta Protiv diktature, nad kojim je na fotografijama, takođe, zabeleženo nasilje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mahao je na konferenciji za novinare njegovim fotografijama, objavljenim u provladinom tabloidu Informer, gde se on prikazuje kao alkoholičar, iako je reč o fotografijama sa školske predstave gde ovaj demonstrant glumi pijanca.

Prepoznavanja

Nakon objavljivanja fotografija nasilja, mediji su danima prepoznavali batinaše SNS, imenovali ih, i prepoznali kao pripadnike obezbeđenja Aleksandra Vučića i drugih funkcionera SNS. Portal KRIK je otkrio da je među nasilnicima bio Borko Aranitović, deo ekipe ubijenog narko-dilera i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Posle objavljivanja ovog otkrića, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ne misli da je Aranitović bio redar SNS i da je slobodna volja građana da li doći na skup.