Tužilaštvo već dve nedelje čeka na dopunske odgovore MUP

0
357
Source/Author: Danas, S. Čongradin
Source/Photo: Foto: E-Stock.us Darja Balšić

BEOGRAD. 28.06.2017. – Na pitanje šta je MUP propustio da odgovori, Tamara Simanić, tužilački saradnik za odnose sa javnošću, rekla je za Danas da to nije u prilici da javno saopšti zbog toka predistražnog postupka

Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije dostavilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu dopunski izveštaj u vezi sa napadom na novinare tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja.

Kako je Danasu rekla Tamara Simanić, tužilački saradnik za odnose sa javnošću, “policija do današnjeg dana nije prikupila sva potrebna obeveštenja po prvobitnom zahtevu Tužilaštva”.

To znači da MUP nije odgovorio na zahtev Tužilaštva unazad već dve nedelje, odnosno da još nije dopunio i odgovorio na pitanja na koja je u prvobitnom zahtevu propustio da odgovori. Podsetimo, MUP je ekspresno reagovao na zahtev Prvog osnovnog javnog tužilaštva 14. juna i gotovo u istom danu poslao izveštaj na zahtev da se identifikuju napadači na novinare na platou ispred Skupštine Srbije. MUP, međutim, nije odgovorio na sva pitanja i zahteve, pa je Tužilaštvo ponovo poslalo zahtev za dopunom.

Na pitanje šta je MUP propustio da odgovori, Tamara Simanić, tužilački saradnik za odnose sa javnošću, rekla je da to nije u prilici da javno saopšti zbog toka predistražnog postupka.

Prvo osnovno javno tužilaštvo skupljalo je dokumentaciju i radilo na slučaju napada na novinare desetak dana nakon što se dogodio incident, da bi u danu kada je list Danas objavio fotografije na kojima se jasno vide lica batinaša sa mitinga Srpske napredne stranke i nasilje koje oni čine nad dvoje novinara i jednim građaninom, poslalo Ministratsvu unutrašnjih poslova zahtev za identifikacijom napadača. U istom danu MUP je reagovao i odgovorio Tužilaštvu, ali na ono na šta nije odgovorio u tom prvobitnom zahtevu, nije odgovorio ni dan danas, iako je prošlo dve nedelje.

U međuvremenu, na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio ime mandatarke nove Vlade Srbije, predsednik Srbije je najznačajniji deo obraćanja javnosti posvetio nasilju koje su pripadnici obezbeđenja SNS počinili nad novinarima i jednim građaninom. On je tom prilikom osudio napad na novinare, odnosno novinarku Danasa Lidiju Valtner i foto-reportera koji radi za Tanjug, ali je građanina koji je inače učesnik protesta Protiv diktature nazvao provokatorom, “dosovskim batinašem”, pokazujući njegove fotografije iz tabloida Informer na kojima je lažno prikazan kao pijanica.

Podsetimo, 31. maja, na dan polaganja zakletve u Skupštini Srbije, nasilnici SNS sprečili su nekoliko novinara da izveštavaju sa mitinga podrške SNS svom i predsedniku Srbije, a na novinarku Danasa i foto-reportera Tanjuga su i fizički nasrnuli. Prvo osnovno javno tužilaštvo je dva dana kasnije, nakon izveštaja o tim napadima u medijima, pokrenulo objedinjeni postupak po službenoj dužnosti za napad na sve novinare. Dve nedelje nakon incidenta, list Danas je došao i do fotografija koje to nedvosmisleno potvrđuju, a, prema istraživanju našeg lista, nasilnici koji su uhvaćeni na delu pripadnici su obezbeđenja SNS. Ministarstvo unutrašnjih poslova je do objavljivanja tih fotografija negiralo ili relativizovalo ceo slučaj, ističući kako su primili brojne pozive pristalica SNS da su upravo njih šikanirali na mitingu podrške Aleksandru Vučiću. Takav je bio slučaj i kada je MUP saopštio da je odgovorio na zahtev Tužilaštva za identifikaciju nasilnika sa fotografija, opet napominjući da su zabeleženi i brojni slučajevi napada sa druge strane. Pojedini funkcioneri SNS su čak napadnute novinare nazivali “lažnim” i provokatorima.