U Neumu održan Okrugli sto o otvorenim pitanjima primjene SSP-a na temu „Informaciono društvo i mediji“

0
301
Source/Author: Sektor za odnose s javnošću PSBiH
Source/Photo: Sektor za odnose s javnošću PSBiH

NEUM, 11.10.2017. – U organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i uz podršku Misije OEBS-a u BiH, u Neumu je danas održan Okrugli sto na temu „Informaciono društvo i mediji“, što je jedno od otvorenih pitanja primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između naše zemlje i Evropske unije (EU) i jedno od poglavlja budućih pregovora o članstvu BiH u EU.

U obraćanju prisutnim predstavnicima svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, zvaničnicima Misije OEBS-a u BiH i Delegacije EU u BiH, kao i predstavnicima civilnog društva i medija, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović podsjetio je na činjenicu da je ovo šesti okrugli sto kojeg je ova Komisija organizovala u gradovima BiH s ciljem jačanja koordinacije svih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija BiH, kao i informisanja o svim aspektima tog procesa, te njegove promocije i popularisanja među institucijama vlasti i građanima.

Naglašavajući da sloboda govora i sloboda medija predstavljaju jedne od najvažnijih evropskih vrijednosti, portparolka OEBS-a gospođa Željka Šulc u svom izlaganju upozorila je na povećan broj slučajeva prijetnji i napada na novinare u BiH, ali i na pad kvaliteta izvještavanja i nedostatak istraživačkih tekstova u medijima u našoj zemlji. Gospođa Šulc, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH, ukazali su na potrebu obezbjeđivanja finansijske stabilnosti i uređivačke nezavisnosti javnih RTV servisa, te na obavezu zakonskog regulisanja pitanja transparentnosti vlasništva nad medijima i pitanja medijskog oglašavanja.

Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović predstavio je Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH“, kojeg je Institucija ombusmena izradila ove godine, i u kojem se upozorava na neriješen radno – pravni status značajnog broja novinara, te predlaže da se napadi na novinare definišu kao krivično djelo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

O aktuelnim dešavanjima u vezi sa statusom i finansiranjem javnih servisa u BiH govorili su predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije PSBiH Momčilo Novaković i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Učesnicima Okruglog stola obratili su se i predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i Vijeća za štampu, predstavnici Direkcije za evropske integracije, načelnik Opštine Neum Živko Matuško, kao i ugledni novinar Goran Milić.

Zaključci i preporuke sa ovog Okruglog stola biće razmatrani na jednoj od narednih sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije, te, nakon potvrđivanja, upućeni prema domovima PSBiH.