Udruženja novinara iz regiona: Zahtijevamo brzi odgovor Srpskih institucija o slučaju nedjeljnika Vranjske

0
327
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

VRANJE, 21.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinarakoja zastupa više od 7.800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema lokalnom nedjeljniku Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i vlasnika Vukašina Obradovića.

Nakon 23 godine rada i kritičkog praćenja lokalnih problema na jugu Srbije, Vranjske novine su ugašene zbog stalnih ekonomskih i političkih pritisaka.

U otvorenom pismu Obradović se 20. septembra obratio relevantnim institucijama i javnosti, tražeći odgovore u vezi sa Vranjskim: “Od osnivanja, novine su poslovale u skladu sa zakonom, transparentno. U svom poslovanju nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač. U prethodnim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.” Nejasno je zašto bi privredni subjekt sa takvim poslovanjem zaslužio takvu intenzivnu i uznemiravajuću finansijsku kontrolu koja je trajala u septembru više od dvije nedjelje u prostorijama Vranjskih.

Zahtijevamo od institucija da odmah reaguju na Obradovićevo pismo i adekvatno adresiraju tehnička pitanja koja je iznio.

Delegacija novinara iz regiona posetila je Obradovića u Vranju prije dva dana kako bi izrazila solidarnost. Iako je to razumljivo u ovom specifičnom kontekstu, štrajk glađu ne treba da bude metod borbe za slobodu medija; cijena koju bi ovaj izuzetno ugledan novinar platio u ime svojih kolega bila bi previsoka. Građanski protest koji je održan istog dana ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije i šalje poruku institucijama u Srbiji da su kritički mediji važni za društvo i da bi Vlada trebalo da podstiče i garantuje uslove za njihov nesmetan i slobodan rad.

Regionalna mreža će informisati sve relevantne regionalne i evropske institucije o ovom slučaju kako bi tražila njihovu podršku i nastaviće da prati dešavanja u vezi sa  Vranjskim dok se problem ne riješi.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije