Udruženja novinara iz regiona: Zahtevamo brzi odgovor srpskih institucija o slučaju nedeljnika Vranjske

0
323
Source/Author: Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

VRANJE, 21.09.2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska prema lokalnom nedeljniku Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i vlasnika Vukašina Obradovića.

Nakon 23 godine rada i kritičkog praćenja lokalnih problema na jugu Srbije, Vranjske novine su ugašene zbog stalnih ekonomskih i političkih pritisaka.

Juče se u otvorenom pismu Obradović obratio relevantnim institucijama i javnosti, tražeći odgovore u vezi sa Vranjskim: “Od osnivanja, novine su poslovale u skladu sa zakonom, transparentno. U svom poslovanju nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač. U prethodnim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.” Nejasno je zašto bi privredni subjekt sa takvim poslovanjem zaslužio takvu intenzivnu i uznemiravajuću finansijsku kontrolu koja je trajala u septembru više od dve nedelje u prostorijama Vranjskih.

Zahtevamo od institucija da odmah reaguju na Obradovićevo pismo i adekvatno adresiraju tehnička pitanja koja je izneo.

Prekjuče je delegacija novinara iz regiona posetila Obradovića u Vranju kako bi izrazila solidarnost. Iako je to razumljivo u ovom specifičnom kontekstu, štrajk glađu ne bi trebalo da bude metod borbe za slobodu medija; zbog previsoke cene koju bi time platio jedan izuzetno ugledan novinar u ime svojih kolega. Građanski protest koji je održan istog dana ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije i šalje poruku institucijama u Srbiji da su kritički mediji važni za društvo i da bi Vlada trebalo da podstiče i garantuje uslove za njihov nesmetan i slobodan rad.

Regionalna mreža će informisati sve relevantne regionalne i evropske institucije o ovom slučaju kako bi tražila njihovu podršku i nastaviće da prati dešavanja u vezi  Vranjskih dok se problem ne reši.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije