Udruženja: Politička presuda beogradskog Apelacionog suda protiv NDNV-a

0
268
Source/Author: NUNS

NOVI SAD, 16.05.2017. – Novinarska i medijska udruženja smatraju da presuda beogradskog Apelacionog suda u procesu protiv portala Autonomija, kojom se ovaj internetski medij kažnjava sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove – nije zasnovana na pravu i pravdi već je politički motivisana sa ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da presuda beogradskog Apelacionog suda u procesu protiv portala Autonomija, kojom se ovaj internetski medij kažnjava sa 300.000 dinara, uz prateće zatezne kamate i sudske troškove – nije zasnovana na pravu i pravdi već je politički motivisana sa ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija.

Apelacioni sud je sa veoma nemuštim obrazloženjem, i bez pravog uvida u prirodu predmeta, izvrćući i obesmišljavajući prvostepene nalaze, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg funkcionera Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine, izdavača portala Autonomija.

Ova “preinačujuća” presuda Apelacionog suda, koju je potpisala sudija Radmila Đurić, evidentan je dokaz da vlast aktivno koristi sve modele ugrožavanja medijskih sloboda, često instrumentalizujući pravosuđe u tu svrhu.

Nije nebitno istaći i to da je presuda, tek nedavno dostavljena tuženom, donesena za vreme masovnih postizbornih protesta u Srbiji, upravo u onom periodu kada su predstavnici vlasti i mediji bliski SNS-u organizovali huškačku kampanju protiv rukovodstva NDNV-a, optužujući ga da stoji iza protesta.

Kao posledica ove kampanje, članovi rukovodstva ovog udruženja dobili su brojne pretnje smrću, koji su prijavljeni Policiji i Tužilaštvu, ali koje do sada nisu procesuirane.

Novinarska i medijska udruženja se pitaju da li je i ova presuda Apelacionog suda deo iste te kampanje.

Novinarska i medijska udruženja će o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava, a NDNV će iskoristiti sva domaća i međunarodna pravna sredstva kako bi se ova sramna i skandalozna presuda poništila.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Asocijacija onlajn medija (AOM)