Veljanovski: Priprema medijskih zakona da bude transparentna

0
361
Source/Author: N1
Source/Photo: Foto: Medija Centar Beograd

BEOGRAD, 17.05.2017. – Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je u Novom danu da medijska strategija i Zakon o javnom informisanju moraju transparentno da se prirpemaju jer se radi o opštem interesu.

Podseća da je neophodna nova medijska strategija, jer je prethodna istekla krajem 2016. godine.

Međutim, Veljanovski kaže da je dosad učestvovao u pripremi svih medijskih zakona koji su donošeni u poslednjih 15 godina, kao i na radu prethodne medijske strategije, ali da nema informacije da se radi ni na novoj medijskoj strategiji niti na Zakonu o javnom informisanju i medijima.

“U izmenama zakona treba ići korak napred, a ne korak nazad. Nije prvi put da se učini korak nazad i to ne toliko u samom tekstu zakona, koliko u postupanju po njemu”, kaže on.

Veljanovski podseća da je o svim dosadašnjim zakonima vođena ozbiljna javna rasprava.

Nekome smeta program N1

S obzirom da se govori da će kroz medijsku strategiju i izmene zakona iz ove oblasti, kablovskim distributerima biti zabranjeno da proizvode ili poseduje sopstvene kanale, time bi bilo ugroženo i postojanje N1 televizije.

Veljanovski smatra da je to poruka vlasti N1 televiziji, ali napominje da su se u prošlosti već suočavali s tim pitanjem.

“U momentu kad smo radili na Zakonu o elektronskim medijima, suočili smo se sa pitanjem programske neutralnosti kablovskih operatera, što je dominantan stav u Evropi. Ako su dopustili izmenom zakona da kablovski operateri imaju svoje programe onda je dobro da mogu da imaju i informativne”, kaže Veljanovski.

Dodaje da se ne treba, kako kaže, vraćati u nazad i da ako je već dopušteno treba očuvati sadašnje stanje s tim u vezi.

“Sada očiglendo nekome smeta program N1 jer je otvoren i uravnotežen. Vaša televizija je pokazala da ima vrlo značajno mesto u demokratizaciji našeg medijskog sistema”, smatra Veljanovski.

Novosti primer odnosa države prema medijskom sistemu

Govoreći o problemu Večernjih novosti, Veljanovski smatra da je to dobra ilustracija stanja u medijskom sistemu i, pre svega, odnosa države prema medijskom sistemu i prema zakonima koje je donosila.

“Država, ne samo u ovom slučaju, godinama krši sopstvene zakone. Nisam uvek bio saglasan sa uređivačkom politikom, ali je to list sa velikom tradicijom i treba učiniti sve da Večernje novosti opstanu”, zaključuje Veljanovski.

Video možete pogledati OVDE.