“Vidjet ćeš svog Boga u svlačionici”: Suđenje Z. Petričeviću za prijetnje novinarima Novog lista

0
594
Source/Author: Slavica Kleva/Novi list
Source/Photo: Novi List

RIJEKA, 30.03.2018. – Zlatko Petričević je verbalno prijetio novinaru Denisu Frančiškoviću, a na fotoreportera Sergeja Drechslera je i fizički nasrnuo, pokušavajući mu oteti fotoaparat te ga zatim zajedno s bratom Markom gurao prema svlačionicama.

»Da, znam zašto sam ovdje, ali se ne smatram krivim za to djelo jer ga nisam počinio«, odgovorio je jučer optuženi 58-godišnjak Zlatko Petričević, s prebivalištem u Meksiku, bivši predsjednik Uprave kostrenskog Nogometnog kluba Pomorac iz Kostrene, na pitanje sutkinje Anamarije Zubović Bogosavljev kakav stav zauzima u odnosu na optužni akt.

Petričević je optužen zbog prijetnji izrečenih novinaru sportske redakcije Denisu Frančiškoviću i fotoreporteru Novog lista Sergeju Drechsleru potkraj rujna 2014. godine u Kostreni. Bila je riječ o redovitom novinarskom zadatku, Frančišković i Drechsler došli su na stadion u Žuknicu kako bi izvijestili s jutarnjeg treninga momčadi, ali i provjerili hoće li drugoligaški klub iz Kostrene to isto poslijepodne krenuti za Dubrovnik. Naime, loša financijska situacija u klubu s razlogom je stavila pod upitnik odlazak na kup utakmicu.

Necivilizirani istup

Na parkiralištu ispred zgrade stadiona novinarska ekipa je sačekala izlazak igrača, ali se pojavio i Zlatko Petričević zaprijetivši novinaru da »više ne dolazi, kao ni ostali iz Novog lista«. Nezapamćenim neciviliziranim, ponajviše nesportskim ponašanjem i rječnikom, Petričević je u trenutku kad je Drechsler počeo snimati priprijetio i njemu. Okomio se na njega, zagrmio »da ne snima više te da pobriše sve fotografije«. Drecshler mu se predstavio kao fotoreporter Novog lista ukazujući Petričeviću da samo radi svoj posao pa je optuženi prijeteći krenuo prema Frančiškoviću. No, kad je Petričević uočio Drechslera da s podignutim fotoaparatom snima njegovo približavanje novinaru, naglo se okrenuo pa fizički nasrnuo na njega, hvatajući ga i udarajući rukama u predjelu vrata i ramena, pokušavajući mu istrgnuti fotoaparat. Drechsler je povikao »zovite policiju«, a Petričević mu odgovorio »možeš zvati koga god hoćeš, ali ću te srediti u svlačionici kluba gdje ćeš vidjeti svog boga, tu te nitko neće naći«. Gurao je tako Petričević Drechslera zajedno s bratom Markom Petričevićem u smjeru svlačionica, ali se fotoreporter uspio istrgnuti i pobjeći u unutrašnjost stadiona, odnosno prostoriju.

No, Petričević se obratio potom Frančiškoviću pa mu verbalno priprijetio da je »gotov« ukoliko spomene ili napiše nešto o Petričevićima. »Neće mi biti teško odrobijati za tebe pet godina«, prijetio je pa zahtijevao od novinara da mu pusti snimku prethodno obavljenog intervjua.

Porekao prijetnje

Ispitan na tužilaštvu, Zlatko Petričević je porekao da je na bilo koji način prijetio obojici, a kamoli da ih je spriječio u obavljanju novinraskog zadatka vezanog za probleme njegovog tadašnjeg kluba. No, drugi ispitani svjedoci potvrdili su optužbe gotovo istovjetno i vrlo jasno, onako kako se činjenično i stavljaju na teret Petričeviću.

I dok je tužiteljica, zamjenica Općinske državne odvjetnice Renata Randić, u uvodnim riječima naglasila da će dokazati dva kaznena djela prijetnje, Petričevićev odvjetnik Slobodan Večerina ustraje da će dokazati suprotno, »aktivno sudjelujući u dokaznom postupku«. I stoga će na sljedećoj raspravi biti ispitani novinar Denis Frančišković, fotoreporter Sergej Drechsler, ali i još četiri svjedoka. Riječko Općinsko državno odvjetništvo u optužnici što ju je podignulo još krajem 2014. godine, od suda traži da Petričeviću izrekne za svako kazneno djelo po šest mjeseci zatvora te da mu na kraju odmjeri jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci.

Podsjetimo, nakon ružnog nesportskog događaja reagirao je i Izvršni odbor Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije, podnijevši prijavu Disciplinskoj komisiji protiv tadašnjih čelnika Nogometnog kluba Pomorac, braće Zlatka i Marka Petričevića. Kaznila je predsjednika Pomorca Zlatka Petričevića s dvije, a njegovog brata i dopredsjednika Marka s godinom zabrane obavljanja funkcija u nogometu zbog prijetnji smrću i napada na novinara i fotoreportera. Za obojicu okrivljenika kazna zabrane funkcija u nogometu obuhvatila je zabranu obavljanja svih funkcija u bilo kojem tijelu kluba, saveza ili druge nogometne udruge u aktivnostima koje se obavljaju unutar nogometne organizacije i koje su vezane uz sportsku djelatnost, uključujući i djelovanje u tijelima Saveza.