Vujović (SEEMO): Gašenje Vranjskih veliki gubitak za jug Srbije

0
337
Source/Author: Danas, B. Cvejić

BEČ, 22.09.2017. – Medijska organizacija za Jugoistočnu Evropu (SEEMO) i Oliver Vujović lično kao generalni sekretar daju podršku Vukašinu Obradoviću.

Kako Vujović kaže za Danas, smatraju da je gašenje tog lista veliki gubitak za jug Srbije.

Prema njegovim rečima, očigledno je i nekome ko nema puno informacija o Srbiji da je položaj medija u Srbiji katastrofalan i da sve više kvalitetnih i nezavisnih medija nestaje, tačnije oni se mogu danas nabrajati na prste.

„Opo što ostaje funkcioniše često po principu „copu paste“ tako da mnogi mediji liče kao jaje jajetu. Deo medija je danas u Srbiji čist instrument vlasti, a oni i koji nisu često ne poštuju bazične profesionalne standarde i time u suštini ne pomažu razvoju Srbije i kvalitetnom novinarstvu. Srbija ovom situacijom gubi – deo posledica je vidljiv danas, a deo će biti vidljiv za par godina kao rezultat rijaliti formata i tabloida koji su lošeg kvaliteta – jer i tabloid može biti dobar – ali i to ne vidim u Srbiji“, napominje Vujović.

On ističe da vlast očigledno daje signale da podržava samo neke novinare – što je bilo vidljivo i pre par dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio povređene novinare Pinka.

„To je svakako bio dobar potez predsednika i za svaku pohvalu, ali moje je pitanje – a zašto visoki političari, uključujući Vučića dok je bio premijer, nisu išli u posetu svim drugim novinarima koji su bili napadnuti u Srbiji u poslednjih par godina – dakle i onima koji su kritično, dodaje sekretar SEEMO za Danas.