Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

0
368
Source/Author: Safejournalists.net
Source/Photo: Safejournalists.net

BEOGRAD, 25.01.2018. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 novinara, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

Od 16. siječnja 2018., s Facebook stranice Srbija naša zemlja Draganu Janjiću stiglo je više od 300 komentara s različitim uvredama, ali i direktne prijetnje smrću – “Na Kalemegdan pa metak u čelo”, “Objesiti ga na trgu” i slično. Imajući u vidu da se na stranici traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je sigurnost Dragana Janjića direktno ugrožena. Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzoriranim postom što ukazuje da se radi o organiziranoj kampanji protiv Janjića.

“Na konferenciji za novinare povodom ubojstva Olivera Ivanovića, srpskog političara s Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i tako indirektno ohrabrio ovu jezivu kampanju protiv njega”, izjavio je Slaviša Lekić, predsjednik NUNS-a. Lekić objašnjava: “Janjiću, jednom od najuglednijih novinara u Srbiji je zbog izraženog mišljenja na Twitteru da su ‘počele likvidacije političkih protivnika’ direktno prijećeno prebijanjem, čak i ubojstvom pri čemu je javno nuđena informacija o tome gdje živi. Očekujem od tužilaštva da reagira odmah i spriječi dalje ugrožavanje njegove sigurnosti.“

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah poduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića. Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude prijetnje i poruke mržnje prema Janjiću.

Regionalna platforma podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju sigurnost novinara.

Platforma također podržava sve neformalne inicijative novinara koje osuđuju prijetnje i iskazano neprijateljstvo prema Draganu Janjiću.

U Srbiji je tijekom 2017. godine registrirano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 prijetnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 24.01.2018.

 

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije