Момироски: Потребна е финансиска независност за ослободување на медиумите

civilmedia

СКОПЈЕ, 13.03.2018 – Зоран Момироски, новинар од Прилеп, со долгогодишно искуство зад себе, во раговор со ЦИВИЛ Медиа ги сподели своите ставови за она што подразбира слободата на медиумите, што е потребно за слободни медиуми, предизвиците на новинарството како професија и колку политиката влијае врз ослободување на медиумите.

Од лично искуство, Момироски сподели примери на притисоци и закани од политичките центрi на моќ.

„Слободата на медиумите е комплексна. Пред сè подразбира финансиска независност за да може слободно да се размислува и да не бидат оптоварени новинарите“, вели Момироски истакнувајќи дека многу важни се и моралните вредности на еден човек, кој истовремено е и новинар.

Исто така, Момироски рече дека кривичното дело со кое често се соочуваат новинарите, говор на омраза, многу тешко се докажува, а во секој момент се соочуваат да бидат обвинети за истото. или да бидат жртви на говор на омраза.

Биљана Јордановска

Камера: Дехран Муратов


Овој проект е финансиран од Европската Унија преку програмата за мали грантови „Заштита на слободата на медиумите и слободата на изразување во Западен Балкан“ спроведена од Здружението на хрватските новинари, како дел од регионалниот проект „Регионална платформа на Западен Балкан за слобода на медиумите и безбедност на новинарите”, спроведена преку партнерство на шест регионални новинарски здруженија – Здружение на независни новинари на Србија, Здружение на новинари од Босна и Херцеговина, Здружение на новинари на Хрватска, Здружение на новинари на Косово, Здружение на новинари на Македонија и Синдикатот на медиуми на Црна Гора.


Civilmedia, Skopje, 13/03/2018