Можност за аплицирање на онлајн курс за самостојно учење

0
273

Неказнивоста на злосторствата врз новинарите останува глобална грижа. Препознавајќи го зголемениот број напади врз новинарки на интернет, ние од Отсекот за комуникации и односи со медиумите на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, развивме онлајн курс за самостојно учење со цел да им помогнеме на професионалните жени во медиумскиот сектор да ги развијат своите пристапи за дигитална безбедност, клучни за да останат безбедни на интернет.

Курсот се фокусира на конкретни предизвици со кои се соочуваат новинарите и онлајн и офлајн, вклучувајќи закани, говор на омраза, вознемирување, заплашување, клевета и други поврзани ризици. Лекциите комуницираат ефективни начини за спречување и справување со нападите, како и поврзаниот психолошки стрес, а вклучително и предизвиците со КОВИД-19.

И покрај тоа што е првенствено насочен кон адресирање на грижите на новинарките, курсот е корисен и за мажите новинари кои се соочуваат со потенцијални безбедносни предизвици на интернет. По завршувањето на курсот, новинарите ќе можат подобро да ги разберат и да ги подобрат своите навики за дигитална сигурност, да следат безбедни практики како и да планираат одговор при можни инциденти.

Курсот е создаден како одржлив ресурс поставен на платформата за е-учење на Секретаријатот на ОБСЕ и е развиен на англиски, македонски и албански јазик. Освен што е развиен за новинари и медиумски работници во Северна Македонија, тој е дизајниран и за меѓународна употреба.

Курсот е достапен на три јазици на следниве линкови:

Англиски:

https://elearning.osce.org/courses/course-v1:OSCE+OMSk-DSFJ-EN+2020-12/about

Македонски:

https://elearning.osce.org/courses/course-v1:OSCE+OMSk-DSFJ-MK+2020-12/about

Албански:

https://elearning.osce.org/courses/course-v1:OSCE+OMSk-DSFJ-AL+2020_12/about