Мрежата SafeJournalists, испрати отворено писмо до претседателот на Собранието на Албанија

  0
  25
  FOTO: Canva

  Мрежата SafeJournalists испрати писмо до претседателот на албанското Собрание во кое изразува загриженост за формирањето на Специјалниот комитет за дезинформации.

   

  И покрај тоа што ја признаваме намерата да се справиме со актуелното прашање за дезинформации и странско мешање, зад формирањето на специјална парламентарна комисија за дезинформации, императив е да се разгледаат пошироките импликации што оваа иницијатива може да ги има врз слободата на медиумите и слободата на изразување. Итноста во формирањето на комитетот, означена со отсуство на консултативен процес со релевантните засегнати страни, недостаток на консензус од страна на опозицијата и брзото одобрување на 3 април 2024 година, на Конференцијата на претседатели на албанското собрание, предизвикува загриженост во однос на опсегот на комитетот и цели.

   

  Повеќе информации за содржината на писмото можете на прочитате тука:

  Отворено писмо од Мрежата SafeJournalists, 9.4.2024

  Членови на Мрежата SafeJournalist:

  Здружението на новинари на БиХ

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора

  Здружение на новинари на Хрватска

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Независното здружение на новинари на Србија