Северна Македонија: Организациите кои ја штитат слободата на медиумите ги повикуваат властите да престанат со малтретирањето на новинарот Фуркан Салиу

  0
  18
  FOTO: Canva

  Почитуван министер за внатрешни работи, г-дин Панче Тошковски,

  Почитуван претседател на ВМРО ДПМНЕ г-дин Христијан Мицкоски,

   

  Долупотпишаните организации кои ја штитат слободата на медиумите и слободата на изразување пишуваат за да ја изразат нашата сериозна загриженост за малтретирањето на истакнатиот македонски новинар Фуркан Салиу и неговите колеги, вклучително и неговото приведување на 7 април во Средно Коњаре, во општина Петровец. Полицијата инволвирана во конкретниот инцидент тврди дека биле нападнати од Салиу и уште еден маж додека се обидувале да спречат тепачка меѓу фудбалски навивачи. Салиу го негира ова тврдење. Во изјавата новинарот објаснил дека ги снимал полицајците на фудбалски натпревар кога почнале да тепаат невино момче. Полицијата се обидела да му го одземе телефонот на новинарот пред да го приведе. На снимката од инцидентот се гледа дека Салиу вели дека не може да дише додека полицијата го држи на земја.

  Новинарот е информиран и дека наводно се избришани три минути од инцидентот од видео надзорот. Доколку се потврди, ова би претставувало загрижувачки случај на мешање со докази за напад врз новинарот.

  Неговото притворање го гледаме како сериозен напад на слободата на печатот и бесрамен обид да се заплаши и притисне новинар кој работи целосно во рамките на неговите права. Иако го поздравуваме неговото последователно ослободување, остануваме загрижени за инцидентот и ќе продолжиме внимателно да ја следиме ситуацијата.

  Жалиме што беше отфрлена претставка против полициски службеници од Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) од страна на Одделението за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди на Министерството за Внатрешни работи. MFRR понуди правна поддршка за покривање на хонорарите на адвокатот на новинарот.

  Одлуката за приведување на Салиу и последователните обвинувања за напад претставуваат длабоко загрижувачко таргетирање на новинарот. Мисијата за откривање факти за слободата на печатот во Северна Македонија во 2023 година забележа кревок напредок постигнат во земјата во последниве години во однос на слободата на печатот, но сепак подвлече неколку системски закани со кои се соочува независното новинарство. Особено, делегацијата на мисијата забележа загрижувачки неодамнешен тренд на политичари кои користат омаловажувачки и непријателски јазик кон новинарите со мала или никаква одговорност. Овој наод е особено свесен со оглед на коментарите на министерот за внатрешни работи г. Панче Тошковски за случајот. Министерот Тошковски на 7 април ги повика политичките партии, здруженија, синдикати и сите други релевантни групи да се воздржат од давање изјави за случајот. Меѓутоа, во истата објава на Фејсбук, министерот јавно го коментираше случајот, тврдејќи дека Салиу нападнал полицаец, што на крајот довело до негово апсење. Еден ден подоцна, на прес-конференција одржана на 08 април, министерот Тошковски тврдеше дека видел видео снимка на која Салиу попречува или потенцијално напаѓа полицаец. Кога Салиу побара повеќе информации за ова од министерот Тосковски, тој одби да се ангажира, наместо тоа, го оттргна прашањето и го испита Салиу за огненото оружје пронајдено во неговиот автомобил – за кое има дозвола да го носи.

  Сметаме дека ова јавно издвојување на новинарот од страна на висока политичка личност е крајно проблематично. Коментарите на министерот Тошковски за Салиу и за случајот – пред да се спроведе официјална истрага – може да извршат прекумерен притисок врз полицијата што го истражува случајот. Коментарите дополнително ќе стават мета на грбот на новинарот со дополнително циркулирање на тврдења дека тој нападнал полицаец, што Салиу категорично го негира.

  Апелираме министерот за внатрешни работи г-дин Панче Тошковски да престане јавно да го коментира случајот и да го издвојува новинарот. Од витално значење е новинарите да можат да работат слободно и безбедно, без заплашување од властите.

   

  Со почит,

  Европски центар за слобода на печатот и медиумите (ECPMF)

  Европската федерација на новинари (ЕФН)

  Меѓународен институт за печат (ИПИ)

  OBC Transeuropa (OBCT)

  Комитет за заштита на новинарите (CPJ)

   

  SafeJournalists мрежата:

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружението на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора