SafeJournalists и MFRR: Смртни закани за редакцијата на Неделниот магазин Национал во Хрватска

  0
  33
  Photo: Canva

  Редакцијата на неделниот магазин Национал доби смртни закани во СМС-порака во понеделник, 20 мај 2024 година. Мрежата на безбедни новинари и партнерите на Мрежата за брза реакција на слободата на медиумите (MFRR) ги повикуваат релевантните институции во Хрватска веднаш да одговорат, пронајдат и гони сторителот.

   

  Пораката испратена до службениот телефон на Национал го содржела следниот текст: „Вие и таквите како вас го извршивте обидот за атентат врз премиерот Фицо пишувајќи полувистини, лаги и поттикнувајќи против луѓето кои си ја вршат работата само за да заработат пари. Твојот троен доушник тоа го плати со својот живот, а наскоро ќе го направат и сите уредници на „оската на злото“. Го чекаме моментот да фатиме што повеќе од вас заедно за да не трошиме експлозиви само на еден чистач. Преживеаните мршојадци ќе почнат да ја пишуваат вистината и само вистината, а не да лажат, измислуваат и пишуваат само за да соберат пари. Ние ве гледаме, и добивањето повеќе од два ќе биде успех, затоа напишете ги вашите тестаменти…“

   

  Редакцијата на Национал веднаш ја пријавила заканата во полиција и го известила министерот за внатрешни работи Давор Божиновиќ. Оваа закана е особено алармантна бидејќи ја повторува трагичната приказна за сопственикот и уредник на Национал, Иво Пуканиќ, и маркетинг директорот, Нико Фрањиќ, кои беа убиени во бомбашки напад во Загреб на 23 октомври 2008 година. „Оваа закана е сериозна. Спомнавте експлозиви. Невозможно е да не помислите на нашите колеги кои беа убиени во бомбашки атентат, опишан од државниот правобранител како најжестокиот напад во современата хрватска историја. Но, нема да дозволиме заканите да влијаат на нашата работа“, изјави главниот уредник Берислав Јелиниќ за ЕФН. Јелиниќ беше под полициска заштита пет години, од 2008 до 2013 година поради закани поврзани со тутунската мафија поврзани со убиството на неговите колеги во 2008 година. Тој дури беше цел на два обиди за атентат. Заканата од смрт, веќе загрижувачка, добива уште пострашна димензија во овој силно наполнет контекст.

   

  Хрвоје Зовко, претседател на Хрватското здружение на новинари (ХЗН), изјави: „За Хрватското здружение на новинари, ова е директна закана не само за безбедноста на нашите колеги од Национал, кои ги поддржуваме, туку и директен напад врз медиумите. слободата. Само ќе потсетам дека премиерот Андреј Пленковиќ пред нешто повеќе од еден месец опасно ги означи неколку медиуми, меѓу кои и Национал, како „оска на злото“. покрет“ насочена кон редакцијата на неделникот Новости и целата новинарска јавност, практично означувајќи ги медиумите како државни непријатели“, потенцира Зовко.

   

  Мрежата SafeJournalists и партнерите на MFRR ги повикуваат надлежните институции во Хрватска да спроведат темелна истрага и да го изведат сторителот на смртната закана пред лицето на правдата. Ваквите инциденти претставуваат сериозен напад врз слободата на медиумите и дополнително ја загрозуваат безбедноста на новинарите кои работат во сè потешки услови секојдневно. Неопходно е да се осигура дека сите новинари можат да ја вршат својата работа без страв од насилство и закани, и затоа е клучно релевантните институции да покажат решителност во заштитата на медиумските слободи. Организациите, исто така, ги повикуваат властите да престанат да ги таргетираат медиумите, бидејќи нивната потпалувачка реторика ги охрабрува поединците и групите да им се закануваат на новинарите.

  Ги повикуваме властите да дадат значајна поддршка за безбедноста на новинарите.

   

  Мрежата SafeJournalists

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружението на новинари на БХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора

   

  Media Freedom Rapid Response

   

  OBC Transeuropa (OBCT)

  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

  The European Federation of Journalists (EFJ)

  International Press Institute (IPI)

  Free Press Unlimited (FPU)