SafeJournalists: Неприфатливи безбедносни закани за новинарот Авдо Авдиќ и Здружението на новинари на БХ

  0
  21

  Мрежата SafeJournalists го привлекува вниманието на континуираното и брутално политичко насилство од страна на Елмедин Конаковиќ, министер за надворешни работи на Босна и Херцеговина (БиХ) врз новинарот Авдо Авдиќ и Здружението на новинари на Босна и Херцеговина (БХЈА) со цел да ги дискредитира професионално и да ја загрози нивната безбедност.

  Кон средината на минатата недела (08.05.2024) министерот Елемедин Конаковиќ на својот Фејсбук профил објави видео во кое Авдо Авдиќ е претставен како личност која сопствените истражни стории ги заснова на невистини, неверодостојни извори и манипулативни информации. Контроверзното видео е создадено со монтажа на делови од текстовите и интервјуата на Авдиќ што тој ги дал за различни медиуми. Заедно со објавувањето на видеото, министерот Конаковиќ напиша: „Сега нема запирање, оваа приказна мора да оди до крај“, што може да имплицира уште подрастични и побезбедно загрозувачки постапки кон овој истражувачки известувач и уредник на Истрага. портал за вести. Неколку дена подоцна, министерот Конаковиќ продолжи да објавува коментари и уредувани содржини со цел да се шири нетрпеливост и професионално осудување на новинарот Авдиќ и здружението на нашиот партнер БХ Новинари.

  Заканите кон новинарот Авдо Авдиќ се интензивираа по апсењето на неколку лица осомничени за перење пари во БиХ на крајот на април, кои се поврзани со нарко картелот „Тито и Дино“. Авдиќ со години истражувал и пишувал за водачите на овој нарко-картел и за нивните потенцијални врски со поединци во Босна и Херцеговина, меѓу кои бил и близок пријател на министерот за надворешни работи на Босна и Херцеговина.

  Мрежата SafeJournalists остро ги осудува безбедносните закани за новинарот Авдо Авдиќ, како и намерата на министерот Елмедин Конаковиќ да го сподели контроверзното видео на социјалните мрежи и да придонесе за умножување на онлајн заканите и коментарите со омраза не само против новинарот Авдиќ, туку и кон БХЈА. Постапките на министерот Конаковиќ како јавен функционер претставуваат неприфатливо нарушување на слободата на изразување, безбедност и достоинствено новинарско работење, како и несоодветно вршење на политичка моќ над медиумските работници. Исто така, Мрежата SafeJournalists се солидаризира на својата членка Здружението на новинари на БиХ, во поддршката на новинарите и медиумите во БиХ, потсетувајќи на правото и обврската на легитимното здружение јавно да реагира на сите напади врз новинарите, штитејќи го нивното право на слобода на изразување и безбедносна работа.

  Мрежата SafeJournalists ќе ги информира релевантните национални и меѓународни актери за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 15.05.2024.

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на македонски новинари

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независно здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора