SafeJournalists: Осуда за пораката со закана по животот до новинарот Иса Мизирај во Албанија

  0
  25
  FOTO: Canva

  Мрежата SafeJournalists остро ја осудува опасна по живот е-пошта испратена до Иса Мизирај, новинар во Ora News и активист за човекови права во Албанија.

  Овој алармантен инцидент се случи на 12 март 2024 година, кога г-дин Мизирај и неговиот работодавец добија е-пошта исполнета со омраза, антисемитска и хомофобична содржина, со цел да го заплашат и да го нарушат неговиот новинарски интегритет. Ваквите акции претставуваат сериозна закана за слободата на изразување и безбедноста на новинарите и активистите кои храбро се справуваат со критичните прашања за човековите права.

  Иса Мизирај, како одговор на заканата, изјави: „Говорот на омраза кон новинарите и активистите секако е поттикнат од ликови кои најдоа простор и во јавните места и во медиумите. Директната последица на кампањите на клевети и дезинформации од страна на екстремистичките групи се овие многу вознемирувачки закани не само за мене, туку и за сите активисти за човекови права во Албанија“.

  Мрежата SafeJournalists стои во солидарност со г-дин Мизирај и сите новинари кои се соочуваат со слични закани. Заканите за насилство, без разлика дали се онлајн или офлајн, имаат застрашувачки ефект врз слободата на говорот и може да доведат до самоцензура, што е штетно за правото на јавноста на информации. Кога овие закани се исто така преполни со хомофобичен и антисемитски јазик, тоа ја нагласува меѓусекционалноста на прашањата кои се во прашање. Инсистираме на брза и темелна истрага од страна на властите за заканите кон г-дин Мизирај. Ваквите истраги не само што треба да ги изведат одговорните пред лицето на правдата, туку и да испратат јасна порака дека заканите до новинарите, без разлика дали преку дигитални канали или лично, се сфаќаат сериозно.

  Исто така, ги повикуваме медиумските организации, граѓанското општество и меѓународната заедница да ни се придружат во осудата на ваквата застрашувачка тактика против новинарите.

  Мрежата SafeJournalists ќе продолжи внимателно да ја следи оваа ситуација, застапувајќи се за правата и безбедноста на новинарите. Мрежата ги потсетува сите засегнати страни дека слободата на говорот и медиумите се од фундаментално значење за демократијата, служејќи како чувар на општеството и критички глас во одржувањето на одговорноста на оние кои се на власт.

  SafeJournalists мрежата ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни за овој случај.

  Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

  Белград – Подгорица – Приштина – Сараево – Скопје – Загреб – 14 март 2024 г.

  Здружение на новинари на Македонија

  Здружение на новинари на Косово

  Здружение на новинари на БиХ

  Здружение на новинари на Хрватска

  Независното здружение на новинари на Србија

  Синдикатот на медиуми на Црна Гора