SafeJournalists: Итно да се најде и да се гони лицето одговорно за заканите кон новинарите N1 во Србија

0
94

Новинарите од N1 вчера добија закани преку електронска пошта. Извесен Милан М. испратил порака до веб редакцијата N1 дека меѓу другото рекол дека ќе дојде денот кога тие (новинарите) ќе имаат крвави глави, заедно со низа пцовки, меѓу кои и дека се нацисти и Србите мразители.

Независното здружение на новинарите на Србија го пријавиле овој случај до надлежните институции во Србија.

Програмскиот директор на N1 Србија, Игор Божиќ, вели дека ова е само една од низата закани што ги добиваат новинарите на овој медиум и дека досега ниту еден случај не добил епилог. „Заканите се горе-долу исти. Факт е дека едвај видовме дека нашле некој што ни се заканувал или дека некој е повикан на одговорност и тоа нè загрижува; дека во оваа држава е можно секојдневно да се закануваат новинари, дека обвинителството покренува постапка, но на крајот да не дознаеме кои се тие луѓе што се закануваат и дека постапката е приведена до крај.“ – изјави Божиќ.

Независното здружение на српски новинари предупредува на зачестеноста на заканите и нападите врз новинарите на медиумите N1 и апелира до надлежните институции итно да реагираат и да го решат овој случај како и претходните закани. НУНС предупредува дека нереагирањето на надлежните институции им дава ветер на насилниците да ги заплашат, па дури и физички да ги нападнат новинарите. Во 2023 година во обвинителства се поднесени шест предмети во кои се повредени новинари на медиумот N1, од кои еден е одбиен, а останатите се во постапка.

Мрежата SafeJournalists, која ги застапува медиумските професионалци од Западен Балкан, се придружува на својата членка NUNS и ги повикува надлежните институции што поскоро да го решат овој случај и со тоа да испратат порака за заштита на новинарите.

Мрежата SafeJournalists внимателно ќе ги следи случувањата во овој случај и ќе ги информира релевантните национални и меѓународни засегнати страни.

Секој напад врз новинари е напад врз јавниот интерес, демократијата и правата на сите граѓани.

Приштина – Скопје – Сараево – Загреб – Белград – Подгорица, 13.01.2024.

 

Здружение на новинари на Косово

Здружение на новинари на Македонија

Здружение на новинари на БиХ

Здружение на новинари на Хрватска

Независно здружение на новинари на Србија

Медиумски сојуз на Црна Гора